1 septembrie – Ziua Jandarmeriei Rurale. Moment special pentru jandarmii sibieni

Anul acesta, Jandarmeria Română sărbătoreşte 124 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale, sub comanda generalului de brigadă Mihail Rasty. Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sibiu poartă, din 2012, numele primului inspector general al Jandarmeriei.

„Înființarea Jandarmeriei Rurale (1893) a dat extensie și responsabilitate instituției «Oameni de arme» prin gestionarea ordinii publice în zonele forestiere, sătești, agricole, petroliere etc.”, informează sublocotenentul Floriana Picioiu, ofiţer relaţii publice al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean General de Brigadă „Mihail Rasty” Sibiu

Primul inspector general al Jandarmeriei Române a fost generalul de brigadă Mihail Rasty (1893-1896), care a pus bazele Jandarmeriei Rurale în 1 septembrie 1893, prin „Legea Geandarmeriei Rurale”, iar apoi, la 24 septembrie 1983, prin apariţia unui „Regulament de aplicaţiune al legei asupra Geandarmeriei Rurale” care cuprindea 409 articole cu precizările necesare aplicării legii Jandarmeriei Rurale.

Mihail Rasty a participat la Războiul de Independenţă, făcând parte din forţele care au cucerit reduta Rahova, remarcându-se prin curaj, înaltă demnitate umană, onoare şi disciplină ostăşească. Meritele acestuia s-au datorat în special influenţei pe care a avut-o pe lângă membri ai Guvernului conservator condus de Lascăr Catargiu şi pe lângă oameni politici de vază ca I. C. Brătianu sau Alexandru Marghiloman.

„În cadrul acțiunilor prioritare pe care le desfășoară zilnic, conform competențelor legale, pentru protejarea vieții, integrității corporale, protejarea bunurilor, combaterea criminalității, asigurarea ordinii publice și salvarea de vieți omenești, personalul Jandarmeriei Române are un trecut glorios pe care îl poartă cu demnitate prin uniforma militară și însemnele oficiale ale statului de drept pe care îl reprezintă. Începuturile ei coincid, aşadar, cu fondarea statului modern, după cum întreaga sa dezvoltare ca structură militară cu misiuni specifice se subordonează liniilor de forţă ale modernizării şi perfecţionării edificiului de instituţii ale naţiunii noastre”, a adăugat Floriana Picioiu.

La câteva decenii după semnarea actului de naştere a Jandarmeriei Române din 3 aprilie 1850, structura organizatorică a Jandarmeriei rurale, la 1895, cuprindea: Inspectoratul General al Jandarmeriei – organ central de conducere, cu sediul în Bucureşti, comandat de un inspector general cu gradul de general de brigadă; patru circumscripţii de inspectorate, cu reşedinţele la: Bucureşti, Iaşi, Craiova şi Galaţi, corespunzătoare celor patru corpuri de armată, comandate fiecare de câte un ofiţer cu grad superior, companii, secţii şi posturi de jandarmi în fiecare judeţ, comune rurale.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura