Comunele din jurul Sibiului au înființat Zona Metropolitană fără municipiul reședință de județ.
Sediul ADI Zona Metropolitană Sibiu se află în Parcul Industrial Șura Mică.
Ce-și doresc primarii?
Inițiativa le aparține primarilor Marius Grecu din Șelimbăr, Ioan David din Roșia, Ionuț Maier din Șura Mare și Valentin Ristea Șura Mică. „Zona Metropolitană Sibiu trebuie să devină un loc în care generațiile viitoare să se poată dezvolta, să poată să creeze în armonie multiculturală, medii care să asigure premisele unei dezvoltări sustenabile, cu grijă față de resurse și familiile noastre în care inovarea, inteligența artificială, tradițiile, arta și cultura să fie medii propice pentru noi toți, toate sub sloganul: Viitorul aparține celor ce și-l imaginează!“ este viziunea membrilor fondatori, potrivit președintelui Consiliului Director, inginerul Paul Eugen Gruian.
Scopul asociației
„Zona Metropolitană Sibiu este constituită ca o asociaţie de dezvoltare intercomunitară, din care fac parte unităţile administrativ teritoriale aflate în zona urban funcțională a municipiului Sibiu pentru o dezvoltare integrată și sustenabilă. Acestea s-au asociat în conformitate cu prevederile Legii nr. 351 din 6 iulie 2001, privind Planul de amenajare a teritoriului naţional cu modicările şi completările aduse de Legea nr. 190 din 25 octombrie 2019, prevederile O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, cu modicările şi completările aduse de Legea nr. 246 din 18 iulie 2005, şi în deplină concordanţă cu prevederile OUG 57/2019 Codul administrativ, cu modicările şi completările ulterioare, constituind «Zona Metropolitană Sibiu». Asocierea a fost aprobată prin hotărâri de consilii locale, adoptate de fiecare din localităţi. Zona Metropolitană Sibiu are ca scop dezvoltarea durabilă și sustenabilă a unităţilor administrativ-teritoriale care alcătuiesc asociaţia şi a întregii zone limitrofe acestora, prin realizarea în comun a unor proiecte de dezvoltare și infrastructură de interes zonal si regional dand posibilitatea unei mai bune gestionări şi valorificări a patrimoniului, a urbanismului, a resurselor existente, în corelarea implementării proiectelor, în dezvoltarea accesibilităţii şi echipării integrate a localităţilor metropolitane, în asigurarea unor servicii publice oneste și eficiente pentru cetăţeni, în echilibrarea şi creşterea ritmului dezvoltării economice, în dezvoltarea performanţelor administraţiilor publice partenere“, se arată într-un comunicat remis aseară de Consiliul Metropolitan al Zonei Metropolitane Sibiu.
Fodor nu stă la aceeași masă cu primarii de comune
Constituirea Zonei Metropolitane Sibiu a apărut pentru administrația locală mai degrabă ca o temă electorală, iar Astrid Fodor a fost ținta numeroaselor critici din partea primarilor din comunele învecinate, potrivit cărora nu a existat niciodată o dezbatere reală. Ultimele declarații ale primarului Sibiului pe acest subiect au dat de înțeles că proiectul nu are nici o șansă. „Zona metropolitană mi-o doresc în măsura în care va fi ceva funcțional. Să creăm o zonă doar pe hârtie şi ea să nu fie funcţională nu ne ajută cu nimic. Pe mine mă interesează municipiul Sibiu, dar, dacă zona metropolitană poate deveni un sistem funcţional, să putem finanţa proiecte comune, nu doar să ne aşezăm la o masă şi să spunem şi «da» şi «bine» şi în rest să nu facem nimic, nu este o temă. Ea poate deveni o temă dacă într-adevăr aceste probleme pe care le ridicăm constant faţă de noul ciclu de finanţare vor deveni realiste”, spunea Fodor în octombrie 2019.
“Ne-a comunicat că nu este interesată”
Dezvoltarea serviciilor publice de care să beneficieze toți locuitorii din Sibiu și împrejurimi, în special a transportului în comun, este o prioritate pentru Zona Metropolitană. „Nu am găsit sprijinul doamnei primar Astrid Fodor. Dumneaei ne-a comunicat că nu este interesată să creăm această asociație. Atunci, împreună cu colegii primari de la Șelimbăr, Șura Mică, Șura Mare am hotărât să constituim asociația Zona Metropolitană Sibiu, în speranța că Sibiul va veni alături de noi. În comuna Roșia trăiesc 7-8.000 de oameni. Acești oameni unde merg și muncesc? În Sibiu. Haideți să le creăm condiții acestor oameni! Ne plângem că este sufocat Sibiul, dar ce am făcut ca să nu fie sufocat Sibiul? Avem transport în comun? Nu. Așa cum orașul Sibiu se dezvoltă datorită oamenilor de la noi, din comune, care merg și muncesc acolo, și noi avem nevoie să creăm pentru oamenii aceștia condiții normale“, spunea primarul comunei Roșia, Ioan David, într-un interviu recent acordat Mesagerului de Sibiu.
Localități care se încadrează în Zona Metropolitană Sibiu
Care sunt localitățile care ar putea face parte din Zona Metropolitană Sibiu? Răspunsul a venit odată cu pandemia. „Având în vedere nenumăratele întrebări cu privire la aplicarea punctului 17 alin. 3 din Anexa Hotărârii nr. 24 din 14.05.2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă, la propunerea Grupul de Suport Tehnic pentru Gestionarea Situațiilor de Urgență Generate de Epidemii al județului Sibiu, Comitetului Județean pentru Situații de Urgență adoptat Hotărârea nr 23/15/05/2020, care să reglementeze aceste aspecte”, au transmis autoritățile județene. Astfel, se încadrează în Zona Metropolitană Sibiu următoarele localități: Avrig, Boița, Cisnădie, Cristian, Gura Râului, Loamneș, Ocna Sibiului, Orlat, Poplaca, Racovița, Rășinari, Râu Sadului, Roșia, Sadu, Săliște, Slimnic, Șelimbăr, Șura Mare, Șura Mică, Tălmaciu, Turnu Roșu, Vurpăr.
Mihai COLIBABA