Valentin Ivan, vicepreședinte ACoR: ”Dacă astăzi ne-am gândi la valori, poate că atenția noastră s-ar îndrepta spre Respect, Responsabilitate, Unitate, Educație”

În data de 6 iunie 2023, în contextul celebrării Zilei Mondiale a Mediului (5 iunie), Garda Națională de Mediu, în parteneriat cu Asociația Comunelor din România (ACoR), a organizat evenimentul „Responsabilitate socială – colectare separate”, desfășurat la sediul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (U.S.A.M.V.).

 

Foto: AcoR

Scopul principal al evenimentului a fost promovarea responsabilității individuale și colective în ceea ce privește protejarea mediului înconjurător prin implementarea practicilor de colectare separată a deșeurilor. „Prin educarea și implicarea cetățenilor, dorim să contribuim la înlocuirea comportamentelor care duc la distrugerea mediului înconjurător cu acțiuni responsabile și sustenabile”, au declarat organizatorii.

Deschiderea evenimentului a fost susținută de Florin Bănică, Comisar General Adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, și Valentin Ivan, Vicepreședintele Asociației Comunelor din România. Aceștia au subliniat importanța educației privind protecția mediului înconjurător și au evidențiat nevoia adoptării unui stil de viață sustenabil:

„Dacă astăzi ne-am gândi la valori, poate că atenția noastră s-ar îndrepta spre Respect, Responsabilitate, Unitate, Educație.

Ne dorim o lume în care copiii copiilor noștri să trăiască sănătoși, Fericiți. Stă în puterea noastră să o construim azi. Să o construim în fiecare zi, până când responsabilitatea devine un mod de viață.

E rândul nostru să dam înapoi. Să susținem. Să protejăm”, a afirmat vicepreședintele ACoR, Valentin Ivan, în discursul său de deschidere.

Moderatorii – doamna Liana Coteanu, doamna Maria Dragomir, doamna Alexandra Bucur și domnul Gabriel Dobre – au coordonat atelierele de lucru intitulate „Mini inspectori de mediu”, destinate dezvoltării competențelor eco-sociale ale copiilor, care au fost încurajați să confecționeze diverse obiecte din materiale reciclabile, precum planșe reprezentând planeta Pământ, caracatițe din materiale reciclabile, ghivece pentru flori, suporturi pentru creioane și mijloace de transport.

Totodată, a fost organizată o expoziție cu obiectele confecționate de copii, urmată de o ceremonie de premiere, iar artistul Viorel Baciu a realizat desene și schițe pe tema „Colectarea separată”.

Un alt moment important al evenimentului l-a constituit vizitarea Parcului Dendrologic al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (U.S.A.M.V.), unde participanții au putut experimenta frumusețea naturii și au fost inspirați să o protejeze.

Copiii vor juca un rol activ în transmiterea mesajelor către familie și comunitate, prin intermediul unui proiect derulat în grădinițe, cu titlul „Vrem grădinița curată!”. Acesta vizează creșterea gradului de conștientizare asupra schimbărilor climatice și problemelor de mediu, punând un accent deosebit pe colectarea separată a deșeurilor și reciclare. Proiectul se va desfășura în parteneriat cu Garda Națională de Mediu și va avea loc în perioada 7 iunie 2023 – 31 august 2024.

În cadrul Panelului 2 al evenimentului, au avut loc discuții interactive cu studenții voluntari din cadrul Facultății de Ingineria Mediului de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară. Tema abordată a fost infracționalitatea de mediu, subliniindu-se importanța combaterii acestui fenomen și a implicării tuturor părților interesate în protejarea mediului înconjurător.

Invitați speciali la această sesiune au fost ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos și profesorul Sorin Câmpeanu, rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, care au adus în discuție aspecte relevante legate de protecția mediului și au încurajat implicarea tinerilor în această cauză.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a constatat și a ținut să sublinieze că în comunitățile în care autoritățile locale demonstrează implicare se poate observa deja progres pe linia colectării separate, iar vicepreședintele ACoR, Valentin Ivan, a ținut să precizeze că acele localități în care autoritățile se implică în proces sunt numeroase: „Credem că prin implicarea noastră directă aducem creștere în educarea populației în această direcție”.

La eveniment au fost prezenți și alți speakeri de marcă, precum Octavian Popescu, Directorul General al Direcției Generale Controlul Poluării, Biodiversității, Biosecurității și Ariilor Protejate, Marinela Dinu, Directorul Direcției Sinteze, Proceduri și Metodologii, Florin Guran, Șeful Serviciului Controlul Poluării și Cristian Coaje, Șeful Biroului transfer deșeuri. Aceștia au împărtășit expertiza lor în domeniul protecției mediului și au oferit soluții practice pentru combaterea infracționalității de mediu.

De asemenea, în cadrul evenimentului a fost lansată Campania „Responsabilitate socială – colectare separată”, având sloganul „Colectare separată pentru comuna ta curate”. Scopul acestei campanii este de a sensibiliza comunitățile în privința importanței colectării separate a deșeurilor, de a preveni generarea acestora și de a reduce abandonul lor. Campania se va desfășura în perioada 7 iunie 2023 – 31 august 2023.

În încheiere, a fost semnat un acord de parteneriat între Garda Națională de Mediu și Asociația Comunelor din România, consolidând colaborarea dintre cele două entități pe linia promovării practicilor de colectare separată a deșeurilor și a protecției mediului înconjurător.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura