Programul Operațional de Infrastructură Mare este gestionat, la nivel național, de proaspătul secretar de stat Cristian Roman, fost prefect de Sibiu și apoi director al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.
„În calitatea de secretar de stat în care am fost învestit de prim-ministrul Florin Cîţu, am primit în coordonare la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene importantul Program Operațional de Infrastructură Mare (POIM). Îi mulțumesc domnului ministru Cristian Ghinea pentru încrederea acordată. În calitate de coordonator al acestui program operațional, le-am transmis președinților de consilii județene și celorlalți parteneri că echipa MIPE îi va sprijini permanent în orice situații punctuale legate de implementarea proiectelor. În plus, îi vom susține și pentru a obține finanțare pe viitoarele programe din perioada 2021-2027. Doamne ajută să reușim să atragem cât mai multe fonduri europene pentru România!“, a declarat Roman.
Peste 9 miliarde de euro
POIM 2014-2020 are o alocare totală de 9,1 miliarde euro. „Alocarea totală pentru proiectele de apă și apă uzată este de 2,6 miliarde euro. POIM 2014-2020 include 45 de proiecte noi de apă și canalizare, dintre care: 25 de proiecte noi de investiții sunt contractate și se află în implementare, în valoare eligibilă de 5,1 miliarde euro, iar 20 de proiecte noi se află în diferite stadii de pregătire“, a mai amintit demnitarul sibian. Printre proiectele de dezvoltare se numără și cel inițiat de operatorul regional Apă Canal Sibiu.
Proceduri accelerate
În această săptămână, împreună cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu viceprim-ministrul Dan Barna și cu Oana Arat, directorul general al Autorității de Management POIM, Cristian Roman s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților locale și ai operatorilor de apă.
Subiectul principal discutat a fost acela al proiectelor finanțate în cadrul POIM 2014-2020, cu scopul de a găsi și agrea soluții pentru accelerarea procedurilor, astfel încât proiectele să ajungă cu bine la final. „Vă propunem astăzi o soluție flexibilă, care va permite proiectelor să avanseze mai rapid și mai eficient. Este vorba despre posibilitatea de a încheia contractele de finanțare cu o clauză rezolutorie, adică să puteți demara unele proceduri de licitații, cele despre care știți sigur că vor atinge un nivel suficient de matur care să permită începerea implementării proiectelor cât mai urgent, înainte de aprobarea finală de la nivelul Comisiei Europene. În acest sens, MIPE va pregăti un memorandum în Guvern pentru ca soluția să poată fi aplicată cât mai rapid”, a spus ministrul Cristian Ghinea.
Proiectele de dezvoltare a rețelelor de apă și apă uzată la nivelul județelor sunt și s-au dovedit de-a lungul timpului pe cât de necesare pentru creșterea nivelului de trai al populației, pe atât de complexe, a apreciat viceprim-ministrul Dan Barna. „Având o legislație insuficient aliniată și foarte stufoasă, au apărut de-a lungul anilor foarte multe blocaje legate de detalii de natură tehnică, economică și instituțională și chiar dificultăți privind asigurarea resurselor financiare, iar acest minister a făcut un efort constant pentru ca proiectele să beneficieze de sumele importante ce sunt disponibile în acest sector”, a adăugat Barna.
Un alt subiect abordat a fost cel al posibilității de fazare a unor proiecte care nu se vor putea încheia până în anul 2023, în cadrul actualului program operațional. „Trebuie să ne gândim chiar în acest moment dacă putem să etapizăm unele proiecte, pentru a evita situațiile în care pot să nu primească aprobare, din cauza riscului de nefinalizare la timp. În tot acest proces există riscuri de ambele părți, dar suntem o echipă, trebuie să găsim soluții împreună și cu acest mesaj pornim la drum”, a precizat Oana Arat.
Ce este POIM?
Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 răspunde provocărilor de dezvoltare identificate la nivel național în ceea ce priveşte infrastructura şi resursele. Având în vedere gradul ridicat de corelare şi complementaritate a tipurilor de investiţii în infrastructură, promovarea investiţiilor care soluționează nevoile în domeniul infrastructurii şi resurselor au fost propuse spre finanţare în cadrul unui singur program operaţional, având ca obiectiv global: dezvoltarea infrastructurii de transport, mediu, energie şi prevenirea riscurilor la standarde europene, în vederea creării premiselor unei creşteri economice sustenabile, în condiţii de siguranță şi utilizare eficientă a resurselor natural. POIM beneficiază de o alocare financiară de cca. 10,17 mld. Euro, din care 6,54 mld. euro Fond de Coeziune și 2,10 mld. euro Fond European de Dezvoltare Regională, la care se adaugă o cofinanţare totală de cca. 1,53 mld. euro.