”This is my Europe”- proiect Erasmus+ KA2, ȋn desfășurare la Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu” Sibiu

Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu” Sibiu este din nou partener ȋntr-un proiect Erasmus+, axa prioritară KA2- Cooperare pentru inovare şi schimb de bune practici, alături de școli din Norvegia, Austria, Germania, Franţa şi Italia.

Proiectul se desfășoară pe o perioadă de trei ani, 2020-2023, fiind finanțat de Comisia Europeană şi aprobat prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare ȋn Domeniul Educației şi Formării Profesionale din România.

Proiectul intitulat ”This is my Europe” (T.I.M.E.) abordează tema cooperării țărilor europene prin intermediul UE și își propune să conștientizeze impactul valorilor europene în rândul tinerilor, dar și să îi determine pe aceştia să găsească soluții regionale la problemele actuale: schimbări climatice, migrație etc.

În primul an de proiect, contextul epidemiologic actual nu a permis desfășurarea întâlnirilor în format fizic, astfel că s-au organizat activități digitale în noiembrie 2020, respectiv în aprilie 2021. În prima săptămână de activități online, având ca temă “Europe in lockdown/ Europa în carantină”, elevii s-au întâlnit pe Google Meet, au lucrat și au realizat producții artistice (colaje, benzi desenate, cântece, animații, filme) care ilustrează modul în care ei au experimentat viața în condiții de carantină în Europa. În cea de-a doua săptămână, elevii din cele șase țări partenere au creat cu ajutorul diverselor aplicații online (Padlet, Adobe Spark etc.) itinerarii prin Europa pornind de la tema “Traveling in Europe- Covid-19 free”.

În acest an școlar, activitățile proiectului au fost reluate, iar prima întâlnire fizică a avut loc în Eisenstadt, Austria, din 17 până în 21 septembrie 2021.

În perioada 13-19 noiembrie 2021 s-a desfășurat întâlnirea de proiect din Langon, Franța, Liceului Teoretic ”Onisifor Ghibu” Sibiu fiind reprezentat de patru elevi, însoțiți de doamnele profesoare Elena Streza și Aurelia Horotan.

Activitățile propuse pentru această mobilitate de învățare au avut ca scop conștientizarea tinerilor cu privire la problemele mediului înconjurător. Elevii au realizat prezentări ale țărilor partenere, punând accent pe protecția biodiversității (parcuri naționale și regionale, Natura 2000 etc.), au participat la workshopuri despre schimbările climatice din Europa, despre fenomenul de ”greenwashing” sau despre distrugerea biodiversității.

De asemenea, elevii implicaţi în proiect s-au întâlnit cu un membru al ONG-ului  ”Youth for Climate” din Bordeaux şi cu un reprezentant al municipalității care au prezentat  proiectele de mediu la care lucrează.  Domnul José Bové, un fost membru al Parlamentului European, în prezent activist de mediu, le-a prezentat elevilor viziunea asupra politicilor europene în domeniul schimbărilor climatice și al biodiversității.

Toate vizitele, întâlnirile și workshopurile au avut ca scop găsirea de soluții la problemele comune de mediu ale țărilor europene implicate în proiect.

Impactul asupra elevilor participanţi a fost unul extrem de pozitiv, aceștia înțelegând importanța sustenabilității mediului înconjurător și a valorilor europene.

Felicităm toţi participanţii şi aşteptăm cu nerăbdare următoarele întâlniri de proiect!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura