„Te-a tras curentul” – mit sau realitate? Este curentul atât de periculos?

Puține lucruri sunt mai controversate în România decât ideea de „curent”. Conceptul de a „te trage curentul” este controversat și frica de curenții de aer care-ți fac rău este cumplită.

Sursa foto: pexels.com

Unii glumesc când aud de ideea de „curent”, alții sunt îngroziți când văd un geam sau o ușă deschisă. „Nu sta în curent!” este un îndemn pe care sigur l-ați auzit măcar o dată, undeva în public, în ultimele zile. La fel și „Ai grijă că te trage curentul!”.

O analiză publicată pe Hotnews arată că nu suntem singurul popor care se teme de „curent” și răul pe care ni l-ar face, situația fiind prezentă și în câteva țări din fosta Iugoslavie, dar se pare că la noi teama este cea mai mare. Nu de puține ori, străini veniți în România din Europa de Vest sau din SUA sunt uimiți de teama românilor față de „trasul curentului” și de groaza de a lăsa o fereastră deschisă sau un geam deschis. În țările nordice se încurajează statul cu geamul deschis, aerisirile frecvente și scosul la aer a copiilor pe temperaturi scăzute.

Ce spun doctorii despre „curent”?

În România au fost doctori care au ieșit public și au spus că acest curent este un mit și NU este o cauză principală a unei afecțiuni. Durerile de măsea nu pot apărea pentru că ai stat în curent, însă este posibil ca din cauza frigului sau a vântului să se formeze un abces la măseaua care deja avea probleme.

Există și o carte cu titlul „O să te tragă curentu (și alte mituri despre sănătate)”, scrisă de doctorul Vasi Rădulescu, cunoscut pentru postările de pe Facebook. La finalul cărții el scrie că nu s-a publicat vreun studiu care să susțină o corelație între curentul de aer sau vreo patologie și adaugă că durerile de măsele, sinuzitele, durerile de cap au cauze clare în literatura de specialitate și nu sunt în corelație cu expunerea la curent.

O concluzie de bun simț la această dezbatere este că ar fi greșit să spunem că ideea de „curent” este pe de-a-ntregul un mit, însă românii se tem prea mult de el și atribuie „curentului” mult mai multe capacități negative decât are el cu adevărat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura