Născută din dragostea pentru limba română și visul la unitate al transilvănenilor, acum 160 de ani, Biblioteca Astra a devenit de-a lungul timpului un simbol al Sibiului, al culturii și educației, casă pentru 813.551 de documente, ce cuprinde: cărți, periodice, CD-uri, CD-ROM-uri, DVD-uri, casete audio, casete video, discuri, diafilme, diapozitive, benzi de magnetofon, manuscrise, cărți manuscrise, documente de corespondență, documente iconografice, cărți românești vechi (BRV), cărți străine vechi, cărți rare, documente cartografice, ex-libris-uri, medalii și altele.
Într-o perioadă dificilă, marcată de pandemia de coronavirus, instituția sibiană a găsit resurse pentru a continua activitatea la un nivel ridicat. Silviu Borș, managerul general al Bibibliotecii Județene Astra, a făcut o radiografie a activității echipei, într-un interviu acordat Mesagerului de Sibiu.
E o perioadă dificilă pentru toate instituțiile de cultură. Cum e pentru Biblioteca Județeană Astra?
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu este o instituție cu un istoric vast. Anul acesta, se împlinesc 160 de ani de înființarea Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român și a Bibliotecii ASTRA. Perioade dificile au mai fost de-a lungul timpului, însă, în mod cert, pandemia de COVID-19 este o situație pe care nu am mai întâlnit-o.
Ați luat măsuri speciale pentru a putea funcționa?
Biblioteca secolului XXI este un spațiu al cooperării între organizații și al interacțiunii permanente cu publicul. Programele și activitățile Bibliotecii Județene ASTRA, susținute permanent de Consiliul Județean Sibiu, sunt fundamentate pe aceste două principii esențiale. Suntem orientați către utilizatori și răspundem necesităților acestora. Lipsa unei interacțiuni în spațiul bibliotecii ne-a determinat să trecem de la modul tradițional de comunicare, la o altă formă de cuprindere a cerințelor publicului iubitor de lectură și cultură, interesat de educație, documentare și cunoaștere. Așa cum s-a întâmplat în majoritatea domeniilor, ne-am adaptat la provocările comunicării și vieții profesionale desfășurate online. După un an, putem spune că am învățat să abordăm profesiunea de bibliotecar din perspectivă digitală mai mult decât am făcut-o până în momentul primei perioade de carantină.
Care a fost cea mai mare provocare, în pandemie?
Cea mai mare provocare a fost să păstrăm și să fidelizăm în continuare utilizatorii, căutând, în egală măsură, să atragem noi categorii de public către lectură, să diseminăm informația culturală și să ne concentrăm pe comunicarea colecțiilor Bibliotecii ASTRA.
Am reorganizat programul de lucru cu publicul, am respectat noile condiții impuse de contextul epidemiologic, am lansat serviciul BiblioSuport, o inițiativă menită să vină în sprijinul celor care studiază și se documentează pentru pregătirea examenelor sau redactarea unor lucrări sau articole. Am intensificat comunicarea în mediul online, prin recomandări de lectură și semnalarea unor elemente care marchează peisajul cultural național sau mondial. Echipa de bibliotecari lucrează intens la pregătirea bibliotecii pentru momentul întoarcerii la viața dinaintea pandemiei. Am învățat o mulțime de lucruri despre noi înșine și despre modul în care tehnologia susține în mod pozitiv toate inițiativele noastre profesionale. Chiar dacă încă traversăm o perioadă dificilă, suntem permanent la dispoziția publicului. De asemenea, avem în pregătire activități și proiecte noi.
Am urmărit îndeaproape procesul de digitalizare a documentelor aflate în custodia bibliotecii. În ce stadiu este el și cât va continua?
Una dintre prioritățile noastre este digitalizarea unui număr cât mai mare de documente cu valoare de patrimoniu. Am reușit să digitalizăm până în prezent un număr de peste 285.000 de pagini și avem în desfășurare, în continuare, operațiuni de digitizare pentru numeroase alte documente. Suntem conectați la tot ceea ce este nou în acest domeniu, în ceea ce privește modalitățile de conservare și comunicare a patrimoniului scris. În 2020, prioritare au fost documentele din colecțiile „Carte Românească Veche” (http://www.dspace.bjastrasibiu.ro/handle/123456789/42) și „Transilvanice” (http://www.dspace.bjastrasibiu.ro/handle/123456789/58). În acest an, ne-am propus să finalizăm digitizarea colecției de Carte românească veche (1750-1830) și să continuăm procesul de digitizare a presei sibiene („Telegraful Român”, „Foaia Poporului” și „Tribuna”).
Ce simboluri reprezintă Biblioteca Astra pentru comunitatea sibiană?
Biblioteca ASTRA împlinește anul acesta 160 de ani. E o vârstă frumoasă. Suntem un simbol al tradiției și culturii în adevăratul sens al cuvântului, dar mai cu seamă, avem rolul excepțional de a transmite generației Z, și a celor care vor urma, valorile trecutului și prezentului în forme noi, căci suntem martori ai schimbării de paradigmă. Am trecut deja de mult timp de la cuvântul scris și tipărit, la cel virtual, vom duce mai departe lectura, cultura, cunoașterea și educația prin intermediul noilor forme de comunicare.
Cum v-ar plăcea sa fie identificată în mintea sibienilor, de la copii până la vârstnici?
Cred și sper că, pentru sibieni, am fost și vom rămâne epicentrul lecturii și al culturii pentru toate vârstele.
SILVIU BORȘ | manager Biblioteca Astra: „Cartea citită este cea mai frumoasă carte. Cuvântul scris este fundamentul civilizației universale. Să-l prețuim și să-l ducem împreună mai departe! Vă așteptăm la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu!“
Care sunt celelalte acțiuni care fac parte din strategia de dezvoltare a bibliotecii?
Strategia de dezvoltare a bibliotecii include următoarele axe: digitalizarea colecțiilor, organizarea de activități, evenimente și atelierele destinate promovării lecturii și valorilor culturale, dezvoltarea, evidența și prelucrarea colecțiilor, cercetarea și comunicarea acestora. Pornind de la aceste linii principale, organizăm activități noi sau continuăm ceea ce am început deja. În momentul de față, echipa de bibliotecari lucrează la inițierea și derularea unor activități destinate publicului, cu rol de susținere a educației, lecturii, literației și gândirii critice.
Ce cuprinde depozitul digital?
Depozitul digital cuprinde cărți, periodice și materiale iconografice, manuscrise, toate făcând parte din colecțiile Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu. Este vorba despre publicații relevante pentru Sibiu și Transilvania, publicații unicat sau foarte solicitate, alte documente care sunt digitizate la cererea cititorilor. Vă invităm să explorați categoriile incluse în Depozitul Digital, accesând linkul: http://www.dspace.bjastrasibiu.ro/
Care sunt marile surprize pe care le pregătiți iubitorilor de cărți?
Sărbătorim 160 de ani de la înființarea Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român și a bibliotecii acesteia. Atenția și eforturile noastre se îndreaptă spre acest important moment din istoria românilor, pe care dorim să-l facem cunoscut publicului într-un nou format, intitulat „ASTRA 160”.
Există un calendar de evenimente programat pentru acest an?
Dacă restricțiile impuse de pandemia de COVID-19 se vor diminua, vom putea oferi publicului activități, ateliere și evenimente desfășurate la sediul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. În cazul în care acest lucru nu va fi posibil, din motive evidente, vom pregăti formatul adecvat pentru comunicarea în spațiul virtual. În curând vom lansa un concurs de lectură adresat cititorilor de toate vârstele, atelierul de limbă engleză pentru elevi și un atelier de dezvoltare personală prin actorie, vom organiza expoziții și conferințe.
A consemnat Viorica MAIER