Consilierii județeni au votat atribuirea titlul de cetățean de onoare al județului Sibiu coregrafei Silvia Macrea, manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu.
La propunerea președintelui Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, titlul se acordă pentru „contribuția deosebită la promovarea prestigiului județului Sibiu pe plan național și internațional, precum și pentru bogata activitate culturală, artistică și educațională, fiind astfel un ambasador al Sibiului și al României.”
Cultura, profesiune de credință
Silvia Macrea a avut de-a lungul timpului o activitate impresionantă în domeniul cultural și în promovarea la nivel național, dar și internațional a județului Sibiu, a cântecelor și dansurilor populare din această zonă.
Silvia Macrea s-a născut în 18 mai 1974, în municipiul Sibiu, în familia coregrafului Ioan Macrea, întemeietor al Ansamblului „Junii Sibiului”, și a soției sale, Silvia, profesor de dansuri populare. Între anii 1988-1993, Silvia Macrea a urmat Școala Normală „Andrei Șaguna” (Liceul Pedagogic) din Sibiu, specializarea învățător, iar în anul 1999 a absolvit specializarea Drept din cadrul Facultății de Științe Juridice și Administrative a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. După trecerea la cele veșnice a tatălui său, a ales să ducă mai departe moștenirea culturală a familiei și să se dedice dansului popular. Astfel, a urmat cursurile Academiei de Dansuri Folclorice între anii 2000-2004, studii de masterat în Artă muzicală în perioada 2008- 2010, iar în 2021 a obținut titlul de Doctor în Teatru și Artele Spectacolului la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Și-a început activitatea profesională în anul 1993, ca profesor coregraf în cadrul Palatului Copiilor din Sibiu, în anul 1999 a devenit coregraf al Ansamblului Folcloric „Ceata Junilor”, iar în anul 2003 – coregraf al Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și al Ansamblului „Veteranii Junii Sibiului”. În anul 2005 a preluat funcția de manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu.
Merite deosebite
Sub coordonarea sa, Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și-a consolidat statutul de ambasador cultural al Sibiului și al României, prin turneele efectuate în toată Europa, America și Asia, prin reprezentarea țării la evenimente de prestigiu, precum: Expoziția mondială Milano 2015, Summit-ul NATO – Bucureşti, 2008, Finala UEFA Europa League – București, 2012, Summit-ul UE – Sibiu, 2019, Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007, Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019, și prin prezența constantă în emisiuni ale televiziunilor cu emisie națională și internațională.
De asemenea, repertoriul ansamblului s-a îmbogățit cu producții unice, precum: spectacolele tematice „Pe firul nesfârşit al vieţii” – montat în 2009, „Călătorie în ritm de vers, de cânt şi jocuri” – 2010 şi „De dragoste şi de dor”- 2011, spectacolele de teatru muzical coregrafic „La Sibiu, în Piața Mare, târg de n-are asemănare” – 2012, „La Hanul lui Ghiță” – 2013, „Șapte frați pentru șapte mirese” – 2015, cu dansuri și obiceiuri specifice tuturor regiunilor țării, precum și cu dansuri populare din patrimoniul altor popoare.
Cezar BUDESCU