Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice organizează începând de azi, până joi, la nivel național, simularea examenului de bacalaureat, pentru cei peste 345.000 de elevi din clasele a XI-a și a XII-a.
Simularea are ca obiective familiarizarea elevilor din clasele terminale de liceu cu rigorile examenului pe care îl vor susține la finalul învățământului liceal, stabilirea nivelului real de pregătire atins, precum și optimizarea pregătirii.
Conform calendarului de desfășurare a acestei simulări, astăzi, este prevăzută proba scrisă la Limba și literatura română.
Mâine se va desfășura proba la Limba și literatura maternă (pentru elevii care studiază în limbile minorităților naționale), iar miercuri proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie).
Joi, exclusiv pentru elevii clasei a XII-a, va avea loc proba la alegere a profilului și specializării.
Rezultatele vor fi comunicate elevilor în data de 18 martie.
„Notele obținute nu se trec în catalog. În situația excepțională în care se dorește acest lucru, elevul trebuie să solicite profesorului consemnarea notelor în catalog. În urma analizei rezultatelor, inspectoratele școlare vor lua măsuri de monitorizare și control, dar și de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune”, precizează MENCȘ.
Potrivit sursei citate, subiectele pentru simularea la nivel național a examenului de bacalaureat, diferențiate în funcție de filieră, profil și specializare, sunt elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare, în mod similar cu modelele publicate pe http://subiecte.edu.ro, încă din luna noiembrie a anului trecut.
„Subiectele sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitățile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen, parcurse până la această dată. Corectarea lucrărilor va fi făcută, în baza unor bareme care asigură unitatea și obiectivitatea evaluării și notării la nivel național, de doi profesori din unitățile de învățământ liceal în care elevii susțin evaluarea (unul dintre profesori fiind cel care predă la clasă)”, mai afirmă MENCȘ.
Anul trecut, rata de prezență la simularea examenului de bacalaureat – clasa a XI-a – a fost de 86,41% (128.052 de elevi). Dintre cei prezenți, 28,51% au obținut media generală peste 6 (cu note peste 5 la toate probele). La clasa a XII-a, prezența a fost de 147.454 de elevi (83,31%). Au obținut media generală peste 6 (cu note peste 5 la toate probele) 38,77% elevi.
(AGERPRES)