Ouăle la cofraj 3 deșeuri în 1 (P)

Deșeurile biodegradabile sunt deșeurile din care se poate obține compost, un excelent îngrășământ pentru plantele din jurul casei și pentru pământul din grădină.

foto: Adi Eco Sibiu

Un proverb chinezesc spune că „un deșeu este o resursă aflată într-un loc nepotrivit.”

Deșeurile nu există în natură în mod independent. Noi le generăm atunci când amestecăm resturile rezultate din activitățile noastre. Dacă am colecta toate aceste resturi separat, ele nu ar mai fi un deșeu, ci o resursă pe care am putea-o utiliza.

Unde poți colecta deșeurile biodegradabile?

Într-un recipient pus undeva în bucătărie (să-ți fie la îndemâna), recipient în care pui o pungă de plastic – deja utilizată și de preferat biodegradabilă la rândul ei.

La ce trebuie să ai grijă?

Deșeurile biodegradabile pe care le colectezi să nu fie ambalate. Nu arunca uleiul rămas de la gătit sau alte lichide în recipientul în care colectezi deșeurile biodegradabile. Deșeurile biodegradabile colectate separat vor ajunge la stația de compostare. Pentru a obține un compost de calitate, trebuie ca gradul de impurificare a deșeurilor biodegradabile – greșelile de colectare- să fie cât mai scăzut (maxim 10%). De aceea este foarte important ca ele să fie colectate separat în mod corect.

Așadar punem la biodeșeurile în pubela MARO: legume și fructe proaspete sau gătite, resturi de pâine și cereale,  plante și  resturi vegetale din curte – frunze, crengi și nuiele mărunțite, flori, iarbă, zaț de cafea, plicuri de ceai, coji de ouă, coji de nucă, bucăți de lemn mărunțit, ziare, cartoane mărunțite – umede și murdare, șervețele de hârtie.

Specialiștii spun că în momentul de față, la nivelul județului Sibiu, colectarea selectivă a fracției de biodegradabil este cea mai problematică. Am învățat să punem plastic la galben, hârtie la albastru și sticla la verde, dar încă nu suntem siguri unde ar trebui să aruncăm resturile de mâncare gătită și resturile de fructe sau legume. Problema este mai ales la cartierele de blocuri, unde deșeurile reziduale și cele biodegradabile sunt amestecate de către cetățeni, în pubela neagră, dar și în pubela maro: totul pleacă de acasă, din bucătăria mamei, care de altfel are un rol esențial în tot ceea ce înseamnă colectare separată și în felul în care, cei din casă, soțul și copiii percep acest lucru.

În stația de sortare de la Șura Mică deșeurile biodegradabile ajung adesea contaminate, amestecate cu deșeurile reziduale sau  chiar cu deșeuri reciclabile aruncate la întâmplare – ceea ce  îngreunează munca celor  de la firma de salubrizare.

Tot ce vine din sol este  de obicei  biodegradabil și ar trebui colectat la maro, discuția este diferită când este vorba despre ceea ce vine de la animale – de exemplu dacă avem în frigider ouă care nu mai sunt proaspete și nu le mai putem folosi, întregi,  le aruncăm la rezidual, în pubela NEAGRĂ.

Dacă avem doar cojile de ouă, pentru că tocmai am făcut o omletă, cojile fără conținut se colectează la biodegradabil, adică în pubela MARO.

Cofrajele de ouă sunt din carton și pot fi reciclate, de aceea le punem la pubela ALBASTRĂ.

Așadar, un singur produs cumpărat din magazin trebuie colectat separat în trei pubele diferite, de aceea trebuie să ne gândim foarte bine înainte de a  arunca deșeurile.

Aruncăm la pubela neagră  și nu în pubela Maro: resturi de carne și pește, gătite sau proaspete; resturi de produse lactate (lapte, smântână, brânză, iaurt, unt, frișcă); ouă întregi; grăsimi animale și uleiuri vegetale; excremente ale animalelor de companie; cenușă de la sobe (dacă se ard și cărbuni); resturi vegetale din curte tratate cu pesticide; lemn tratat sau vopsit; orice fel de ambalaj; mucuri de țigări; scutece de unică folosință.

Dacă locuiți la casă, din deșeuri biodegradabile, utilizând un compostor puteți reduce volumul de deșeuri menajere din gospodăria dvs.

După compostare, puteți utiliza materialul rezultat ca îngrășământ natural.

Uneori reciclarea este o sarcină complicată, deoarece nu știm foarte bine din ce sunt realizate obiectele pe care le folosim în viața de zi cu zi și, prin urmare, nu știm cum să le reciclam în mod corespunzător. Așadar, educația joacă un rol foarte important în calitatea vieții noastre viitoare.

Pentru că reciclăm extrem de puțin, trimitem cantități enorme de deșeuri la gropile de gunoi. Și cum avem prea puține gropi de gunoi conforme, este dramatic ceea ce se întâmplă. Substanțele toxice rezultate la groapă, cum sunt cele din levigat sau metanul emanat în aer, sunt dăunătoare mai ales pentru sănătate noastră și contribuie la accentuare schimbărilor climatice.

Așadar, reducerea deșeurilor, prelungirea vieții unor produse prin reutilizare și ulterior, reciclare, vor preveni depozitarea unor cantități importante de deșeuri la groapa de gunoi.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*