Ouă „de lux“ la Sibiu


Preţul ouălelor s-a dublat în judeţul Sibiu, în timp ce numărul găinilor ouătoare s-a înjumătăţit. Noile directive europene impuse, dar şi preţurile crecute la furaje şi energie au contribuit la scumpire.

 

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sibiu are în evidenţe doar opt ferme cu un efectiv total de 120.000 de găini ouătoare. „Considerăm că scumpirea ouălelor se datorează şi faptului că preţul la furaje şi la energie a crescut în ultima perioadă, iar în al doilea rând, efectivele de păsări, cel puţin în judeţul nostru, au scăzut aproape la jumătate.

Una caldă, alta rece: preţurile vor scădea, dar pe seama importurilor care dezavantajează producătorii interni

Una caldă, alta rece: preţurile vor scădea, dar pe seama importurilor care dezavantajează producătorii interni

Mă refer aici la găinile ouătoare şi noile norme europene, care de fapt sunt nişte acte normative prin care se impune tehnologizarea fermelor de păsări, măsuri care se derulează încă din 2008 şi impun ca crescătorii de păsări să poată comercializa ouă numai în măsura în care s-au realizat aceste programe de modernizare a fermelor respective“, explică Ioan Penţea, purtător de cuvânt în cadrul DSVSA Sibiu.

 

Mărimea şi calitatea, criterii de stabilire a preţurilor

Conform noilor directive europene, ouăle sunt clasificate în funcţie de sistemul de creştere a găinilor, fiind numerotate de la 0 la 3. Aşa, de la 60 de bani, banalul ou „bio” a ajuns să coste un leu sau chiar 1,5 lei. Dar şi în funcţie de calitate, ouăle sunt clasificate drept XL – peste 73 g, L – cu greutate între 63 şi 73 de grame, mediu – cu greutate între 53şi 63 de grame, respectiv F – ouă sub 53 de grame. Aşa se orientează şi producătorii atunci când stabilesc preţurile. Cu toate acestea, reprezentanţii DSVSA Sibiu sunt de părere că preţurile vor reveni la normal, odată cu trecerea perioadei sărbătorii pascale. Scumpirile din ultima perioadă nu sunt văzute cu ochi buni de sibieni care se văd nevoiţi să mai reducă din consumul de ouă. „Sunt foarte scumpe şi acestea cică provin de la găini crescute la sol. Acum sunt cu tot felul de denumiri de la găini crescute la sol, stresate, nestresate, dar pe noi toată lumea ne stresează, iar toate produsele care sunt în magazine sunt făcute de persoane stresate“, afirmă, mai în gluma, mai în serios, un pensionar din piaţa Cibin.


Ioan PENŢEA | purtător de cuvânt DSVSA Sibiu

 

„Preţurile vor reveni la normal, pentru că pe lângă ouăle produse la noi se mai aduc şi din spaţiul european, în special din Polonia, şi acestea au alt preţ şi vor invada piaţa de desfacere.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura