Valentin IVAN, primar Sadu: „Avem un angajament pe 2025 de aproape 70 de milioane de lei“

Pentru Primăria Sadu, anul care a început de doar câteva zile este unul plin de provocări.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Potrivit primarului comunei, Valentin Ivan, comuna Sadu are o ambiție în ceea ce privește proiectul de dezvoltare, a cărui foaie de parcurs a fost scrisă în anul 2024, anul în care autoritatea publică din Sadu a avut cel mai mare angajament de finanțare pentru proiectele de dezvoltare locală, cu finanțare din fonduri europene și fonduri naționale.

„Avem un angajament pe 2025 de aproape 70 de milioane de lei pentru implementarea proiectelor în toate domeniile, în ceea ce vizează creșterea eficienței energetice, autonomiei energetice pentru consumul public, pentru infrastructură, pentru educație, pentru cultură, pentru sănătate, pentru servicii publice, apă și canalizare, pe toate domeniile”, a declarat pentru Mesagerul de Sibiu Valentin Ivan.

Educația – principalul obiectiv pentru 2025

Unul dintre principalele obiective de dezvoltare pentru anul 2025 îl reprezintă educația.

Astfel, la nivelul Școlii Gimnaziale „Samuil Micu Klein“ din Sadu sunt înscriși în acest an școlar 296 de elevi, cu un trend de creștere în ultimii ani.

Echipamente moderne pentru Școala Gimnazială „Samuil Micu Klein“ din Sadu

În anul 2024 școala a fost echipată, prin finanțare din PNRR cu mobilier și echipamente digitale. Acestea au venit ca o continuare a ceea ce s-a întâmplat în anii 2020-2021, când în contextul pandemiei s-a început procesul de digitalizare pentru ca orele să se poată desfășura online. Fiecare clasă a fost dotată atunci cu table interactive și fiecare elev a primit laptop și tabletă, iar fiecare profesor a avut laptop personal.

În anul 2024 toate sălile de clasă au fost dotate cu echipamente IT performante, inclusiv imprimante 3D. O a doua etapă a fost dotarea unității de învățământ cu mobilier nou pentru toate sălile de clasă. Toate acestea au fost finanțate prin PNRR, valoarea totală ridicându-se la peste 223.000 de lei, iar în acest an urmează încă o etapă și anume aceea a modernizării clădirii școlii.

Grădinița cu program prelungit, finalizată până în septembrie

O altă investiție în educație este și construirea grădiniței cu program prelungit din comună, investiție realizată prin compania Națională de Investiții. Chiar dacă aici lucrările sunt puțin întârziate, proiectul este realizat în proporție de 80%. Mai sunt de realizat ultimele lucrări de finisare. Primarul este optimist și speră ca din anul școlar 2025-2026, grădinița să fie funcțională.

„Ne dorim ca școala din Sadu să fie atât de atractivă încât să fie neîncăpătoare și să fim nevoiți ca următorul proiect în educație să fie construirea unei școli noi, asta și prin prisma faptului că prin dezvoltarea urbanistică din cartierul Tocile numărul celor care se vor stabili în Sadu va fi din ce în ce mai mare” a spus Valentin Ivan.

Proiectele pentru 2025 nu se opresc doar la învățământ

Proiectele pentru 2025 nu se opresc însă doar la învățământ. Primăria are în plan noi investiții, majoritatea făcute cu bani europeni în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii rutiere și edilitare, dar și în domeniul cultural, Sadu fiind un centru etno-cultural recunoscut la nivel național și nu numai.

O altă prioritate este montarea cât mai rapidă a două stații de încărcare pentru mașini electrice, astfel încât transportul metropolitan care, potrivit primarului Valentin Ivan va ajunge la Sadu din luna octombrie, odată cu achiziția de către ADI Transport Metropolitan, să se poată desfășura în condiții optime.

 Cezar BUDESCU

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura