Dezvoltarea comunei Roșia, pornind de la utilități sau rețeaua rutieră și până la construcția de școli și dispensare medicale, trebuie să țină cont de evoluția accelerată a numărului de locuitori, în opinia primarului Ioan David.
Aflat la al doilea mandat, edilul vorbește cu mândrie despre proiectele realizate până acum și se declară optimist în privința viitoarelor investiții. Singura sa nemulțumire se leagă de constituirea Zonei Metropolitane Sibiu, un proiect pe termen lung care ar fi putut genera o dezvoltare rapidă, integrată și uniformă a întregii zone periurbane a Sibiului, dar bate pasul pe loc de cinci ani.
Mesagerul de Sibiu: Domnule primar, cum a fost anul trecut pentru comuna Roșia și sub ce auspicii ați început noul an?
Ioan David: Anul 2020 pot să spun că nu ne-a afectat foarte mult activitatea și investițiile. A fost un an destul de bun pentru Primăria Roșia și pentru comunitatea pe care o conduc. Am reușit să îmi implementez toate proiectele pe care mi le-am propus pentru anul respectiv și am și reușit să închidem câteva proiecte mari ale comunei Roșia, pe care le-am avut în derulare în mandatul 2016-2020. Sperăm ca anul 2021 să fie cel puțin la fel de bun ca și anul 2020 și să nu fim afectați foarte mult în ceea ce privește bugetul local.
Mesagerul de Sibiu: Cum ați gestionat situația pandemică?
Ioan David: Din punct de vedere social, sunt familii care au fost afectate, unele mai puțin, altele mai mult, dar cetățenii, fiind niște oameni care se adaptează foarte repede și se conformează situației, cu siguranță vom reuși să trecem cu bine peste această pandemie.
Ne-am conformat legislației în vigoare și am asigurat dezinfectant, am purtat măști cu toții, am încercat să păstrăm distanțarea socială, am dispus programări cu publicul ca să evităm aglomerările și să se poată fluidiza cât mai bine traficul uman în primar.
Mesagerul de Sibiu: Cum se conturează bugetul local pe anul 2021?
Ioan David: Este o întrebare grea. Deocamdată nu avem sume și sperăm să reflecte cel puțin nivelul bugetului din 2020. Noi sperăm la mai mult, adică bugetul pe 2021 să fie mai consistent, mai mare în comparație cu anul 2020, dar până nu vedem exact cifrele care ni se vor aloca, încă nu pot să mă pronunț. Cu siguranță, prioritatea mea este dezvoltarea comunei și avem câteva proiecte mari pe care intenționăm să le implementăm în următorul mandat. Nu o să reușim să le implementăm din bugetul local și cu siguranță vom avea nevoie de finanțare externă pentru a reuși să implementăm aceste proiecte pe care eu mi le-am propus.
Mesagerul de Sibiu: Care ar fi prioritățile dvs.?
Ioan David: Prioritățile mele sunt multe și se leagă, în primul rând, de infrastructură. Una dintre priorități este conducta de aducțiune apă potabilă și rețele și construirea unui bazin în cartierul Daia Nouă. Vrem să aducem apa de la Sibiu. Proiectul ne-a fost aprobat. Urmează faza de licitație și sperăm ca într-un an de zile să vedem efectiv că vor începe lucrările la conducta transportoare și rețele de distribuție. În urma acestui proiect, va beneficia toată comuna, nu doar Daia Nouă. Va fi adusă apa potabilă de la Sibiu în toate satele aparținătoare ale comunei Roșia. Va fi Daia Nouă, Cașolț, Daia, Roșia, Nou și sperăm că și Cornățelul. Pe Programul Național de Dezvoltare Locală avem în derulare trei proiecte: modernizarea iluminatului stradal, rețele electrice și conducte de refulare și rețea de canalizare în comuna Roșia și satele aparținătoare.
Tot în ceea ce privește investițiile prevăzute pentru noul mandat, lucrăm la studiul de fezabilitate și sunt preocupat să reușim să ducem gazul în localitatea Nou. Este singurul sat unde nu avem gaz metan și vreau să ducem conducta transportoare plus rețele de distribuție în satul Nou. Este un proiect foarte mare, care se ridică la o valoare de peste 1,5 milioane de euro plus TVA.
Mai avem încă o problemă serioasă pe care intenționez să o rezolv în acest mandat. Este vorba despre extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale în cartierul Daia Nouă. La fel, este un proiect foarte mare. Pregătim studiul de fezabilitate pentru extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale în Daia Nouă și aș dori foarte mult să implementez și acest proiect.
Mai am încă un studiu de fezabilitate pregătit, pentru vechiul cămin cultural din Roșia, aflat vis-à-vis de Primărie, pe care Consiliul Local l-a achiziționat în urmă cu câțiva ani de la Biserica Evanghelică, împreună cu grădinița. Deja grădinița este funcțională din anul 2015 și urmează să construim aici o creșă pentru copiii din satul Roșia, ca să poată mamele să meargă la serviciu, pentru familiile care nu au cu cine să-și lase copiii. Avem o astfel de creșă în satul Nou, care aparține asociației „Elijah“, și este foarte benefică pentru comunitate. Este foarte important. Vrem să facem o astfel de creșă și aici, noi, Primăria. Mai avem încă o creșă cu after-school la Cașolț, realizată în parteneriat public-privat. Urmează, în primăvara acestui an, să începem lucrările efectiv pentru această grădiniță cu program prelungit, în parteneriat public-privat. Capacitatea ar trebui să fie foarte mare și nu știm dacă vom putea să o acoperim. Gândiți-vă că noi avem aproximativ 1.300 de copii la școală, plus câteva sute de copii din comunitatea noastră care merg la școală sau la grădiniță în Sibiu. Suntem o comunitate destul de mare și suntem în creștere. Avem foarte mulți copii și prioritatea mea este educația. De când sunt primar, m-a interesat să investim în școli și grădinițe, să creăm condiții eficiente pentru copii, ca să poată să meargă la școală în condiții normale.
Mai am un proiect gata făcut pe care voi încerca să-l depun pe orice linie de finanțare se va deschide: construcția unei noi școli pe trei etaje, cu grădiniță, cu sală de mese, cu sală de sport, cu tot ce trebuie ca să îndeplinească condițiile de after-school și de creșă în satul Nou, unde avem 350 de copii și este în creștere. Școala actuală este veche și destul de mică pentru capacitatea de care avem noi nevoie astăzi.
Sunt și alte proiecte care ne interesează. Mai am un proiect finalizat, în valoare de 3 milioane de euro, pentru modernizarea străzilor din comuna Roșia. L-am depus pe PNDL, dar nu a fost finanțat, din cauză că am avut deja trei proiecte în finanțare și valoarea lor nu a fost mică, a fost destul de mare. Cred că am fost comuna din județul Sibiu care a absorbit cei mai mulți bani din PNDL în mandatul trecut. L-am depus și pe CNI (Compania Națională de Investiții – n.red.), din păcate am primit un răspuns că nu se vor finanța rețelele stradale pe CNI. Intenționăm să-l depunem pe liniile de finanțare care se vor deschide. Până când vom reuși să modernizăm străzile, am reușit să le aducem la un nivel corespunzător, ca să poată circula oamenii în condiții bune.
O altă prioritate a mea se referă la dispensarele umane. Am intervenit acolo unde a fost nevoie, urmează să mai facem investiții și în celelalte, ca să le aducem pe toate la niște condiții optime pentru funcționare. Am achiziționat spații pentru a construi dispensare, pentru că nu am avut. La Daia, a trebuit să cumpărăm un spațiu corespunzător, din cauză că dispensarul funcționa într-o fostă școală care acum funcționează ca grădiniță și nu este normal într-o grădiniță cu copii să meargă oamenii bolnavi, mai ales că a venit și această pandemie peste noi. Până la urmă, nimeni nu este de vină că se îmbolnăvește, dar omul trebuie să meargă la medic și nu poate să meargă în aceeași curte și în aceeași clădire cu copiii. De aceea, a trebuit să urgentăm darea în folosință a dispensarului respectiv, pentru a separa lucrurile.
O altă investiție majoră, de peste 2 milioane, a fost făcută în Roșia, urmează să fie finalizată în viitorul apropiat. Este vorba despre colectarea gunoiului de grajd prin intermediul unei rampe ecologice unice în județul Sibiu. Suntem prima comună care a accesat fonduri în vederea construirii unei astfel de rampe, pentru că avem foarte mulți fermieri în comună și au început să apară penalitățile de la APIA către anumiți fermieri și am venit în sprijinul dumnealor prin accesarea de fonduri și construirea unei astfel de rampe de colectare a gunoiului de grajd. Mi se pare un lucru foarte bun, pe care ar trebui să-l implementeze aproape toate primăriile care au mulți fermieri pe raza comunei, pentru că, cu siguranță, dumnealor acasă nu o să aibă puterea financiară de a-și construi o astfel de rampă și nici să îndeplinească condițiile conform legilor în vigoare, dar acolo este o rampă conformă, care corespunde tuturor cerințelor actuale. Noi avem pe raza comunei aproximativ 150 de mari fermieri. O să facem colectarea, rampa este completă cu utilaje, cu tot ce trebuie. Bineînțeles, contra cost, pentru că Primăria nu își permite să subvenționeze transportul.
Avem și un proiect prin Grupul de Acțiune Locală Microregiunea Hârtibaciu, în cadrul căruia urmează să fie amplasat în Daia Nouă un infochioșc pentru informare turistică.
Mesagerul de Sibiu: Sunteți aproape de Sibiu, s-au dezvoltat cartiere noi, cum vedeți așa-zisul proiect al Zonei Metropolitane? V-ar fi de folos o astfel de integrare? Aveți discuții în acest sens?
Ioan David: Ați atins un punct sensibil, care pe mine mă cam deranjează. Este trist și nu aș vrea să supăr pe nimeni, dar am pierdut patru ani de zile cu această asociație a zonei metropolitane Sibiu. Interesul nostru, al comunelor din zona periurbană a orașului Sibiu, a fost întotdeauna. Nu am găsit sprijinul doamnei primar Astrid Fodor. Dumneaei ne-a comunicat că nu este interesată să creăm această asociație. Atunci, împreună cu colegii primari de la Șelimbăr, Șura Mică, Șura Mare am hotărât să constituim asociația Zona Metropolitană Sibiu, în speranța că Sibiul va veni alături de noi. La vremea respectivă, o parte din presă a scris că primarii fac zonă metropolitană fără orașul Sibiu. Intenția noastră a fost să îi dăm un imbold doamnei primar. Dumneaei tot nu și-a dorit să vină alături de noi, până la urmă îi respect decizia, dar, cu siguranță, noi avem de suferit. Noi am reușit să facem această asociație, dar fără orașul-mamă, ea nu își poate atinge valoarea reală. Avem nevoie de orașul Sibiu, nu știu de ce doamna primar nu dorește să intre în această asociație, pentru ca împreună să putem dezvolta acest oraș și toată zona periurbană a orașului Sibiu. În comuna Roșia trăiesc 7-8.000 de oameni. Acești oameni unde merg și muncesc? În Sibiu. Haideți să le creăm condiții acestor oameni! Ne plângem că este sufocat Sibiul, dar ce am făcut ca să nu fie sufocat Sibiul? Avem transport în comun? Nu. Ne-ar interesa să avem transport în comun. Noi nu avem nevoie să ne subvenționeze Consiliul Local Sibiu sau Primăria Sibiu, ni-l subvenționăm noi singuri, dar avem nevoie de orașul Sibiu. Așa cum orașul Sibiu se dezvoltă datorită oamenilor de la noi, din comune, care merg și muncesc acolo, și noi avem nevoie să creăm pentru oamenii aceștia condiții normale. Pe DJ 106, de la Daia la Sibiu, la ore de vârf, dimineața de la 7 la 8.30 și apoi de la 15 la 17 sau 18 se merge și se vine în coloană. Comuna noastră se va dezvolta foarte mult pe zona de locuințe și va fi o zonă-dormitor, cum se numește mai nou. Încă de un an și jumătate, am solicitat printr-o adresă Consiliului Județean Sibiu, care este proprietarul acestui drum, să creioneze un studiu de fezabilitate și să încerce să-l depună pentru accesarea de fonduri, pentru a construi încă două benzi pe sens pe acest drum, pentru că, peste trei, patru, cinci ani, când vom fi sufocați, ne trezim că avem o problemă și trebuie s-o rezolvăm. Până o rezolvăm, mai trec zece ani. Dacă ne apucăm de acum, o rezolvăm în zece ani și scurtăm timpul.
Încă un lucru foarte important, că nu trebuie să inventăm noi roata. Ce trebuia să facem noi, prin această zonă metropolitană? Dacă doamna primar Fodor venea alături de noi, puteam să accesăm fonduri europene. Așa, o să vedem ce putem face. S-ar fi putut face multe. Au fost fonduri pe POIM pentru metrou. Sunt lucruri care se fac peste tot în marile orașe. Asta oricum nu se întâmplă mâine, va fi o lucrare care va dura ani de zile. Până la urmă, este păcat că pierde cetățeanul, din punctul meu de vedere. Noi, cele patru primării din asociația Zona Metropolitană Sibiu, am făcut acum o adresă către Consiliul Local Sibiu să vedem dacă dumnealor doresc să vină alături de noi, pentru că, așa cum știm, nu mai sunt majoritari cei de la FDGR și sperăm să găsim deschidere în Consiliul Local unde noua majoritate este PNL. Sperăm ca cei de la PNL și USR să-și dorească să punem capăt acestui proiect major, după care vor beneficia toți locuitorii acestui județ.
Mesagerul de Sibiu: Pe plan personal, dvs. ce așteptări aveți de la anul acesta?
Ioan David: Să se deschidă cât mai multe linii de finanțare viabile, care într-adevăr să poată fi accesate de către UAT-uri, pentru că totul se învârte în jurul banilor, până la urmă. Dacă ai bani, ai progrese. Dacă reușești să aduci bani în comunitate, implementezi proiecte și lucrări, altfel nu ai cum să faci performanță. Și ceea ce doresc tuturor locuitorilor din această țară: multă sănătate, că asta este pe primul loc în condițiile în care suntem acum.
Mesagerul de Sibiu: Vă mulțumim!