„Împreună facem Avrigul curat!“

Primăria orașului Avrig lansează prima campanie de voluntariat pentru ecologizare, control ecologic și monitorizare a curățeniei, care va avea loc pe 27 martie.

Începând de acum, Primăria Avrig și-a propus să se mobilizeze împreună cu voluntarii pentru a organiza acțiuni bianuale de curățenie. În fiecare primăvară și toamnă, se va curăța domeniul public, șanțurile si podețele, malurile apelor, se vor îngriji spațiile verzi și parcurile, se vor planta pomi și flori.

Invitație la curățenie

„Educarea ecologică a comunității locale și implicarea directă a cetățenilor este un pas către o societate globală responsabilă, iar acțiunile noastre se îndreaptă către îndeplinirea acestui obiectiv. Pe 27 martie, vă invităm alături de noi, echipați cu energie, dar mai ales cu respect față de orașul nostru, la prima ediție a campaniei «Împreună facem Avrigul curat», o amplă inițiativă de responsabilizare civică față de mediul înconjurător din orașul Avrig și localitățile aparținătoare. Voluntarii vor primi saci, mănuși, apă și alte unelte pentru a facilita procesul de igienizare. Prin aportul fiecăruia dintre noi ne vom putea mândri cu un oraș mai curat și mai frumos“, anunță responsabilii Primăriei.

Inițiativa de ecologizare se va desfășura în colaborare cu: Consiliul Local Avrig, Poliția Locală Avrig, GOA, Parohia Ortodoxă Avrig I, Parohia Greco-Catolică Bradu, ACS Viitorul Avrig, AJVPS Sibiu, O.S. Izvorul Florii R.A., Asociația Prietenii Avrigului, Asociația Purtata Avrigului, ACS Pro Cycling, Asociația Vatra Satului Săcădate și Fly Fishing Club Sibiu.

Credința unește oamenii, biserica îi adună

Parohia ortodoxă Avrig l consideră că implicarea bisericii în actiunile și problemele comunității este vitală și se alătură astfel campaniei „Împreună facem Avrigul curat!“.

„Întotdeauna, biserica a reușit, indiferent de timpuri, să adune oameni și ne bazăm pe avrigenii care participă frecvent la slujbe. Credința este cea care ne unește, atât în relația cu Dumnezeu, cât și în relațiile interumane. Implicăm comunitatea parohiei noastre în toate acțiunile care fac bine și avem credința că, în rezolvarea tuturor problemelor, trebuie să acționăm împreună“, este de părere preotul Ovidiu Stroie.

Echipă de valoare

Micii sportivi de la CS Viitorul Avrig, împreună cu antrenorii lor, au anunțat că se alătură campaniei „Împreună facem Avrigul curat! “. „Aplaudăm și noi entuziasmul și bucuria cu care vor se implice în acțiunea de ecologizare și le mulțumim! Pe 27 martie, avem echipă de valoare!“ a fost răspunsul organizatorilor.

ADRIAN DAVID | primar Avrig: „Cu toții, trebuie să începem să fim mai atenți la ce și unde aruncăm, să ne implicăm în gospodărirea și salubrizarea localităților în care trăim, să fim deschiși la astfel de inițiative și să sprijinim implementarea lor. E un prim pas spre normalitate. Pe 27 martie, facem Avrigul curat! Împreună Cu toții, trebuie să începem să fim mai atenți la ce și unde aruncăm, să ne implicăm în gospodărirea și salubrizarea localităților în care trăim, să fim deschiși la astfel de inițiative și să sprijinim implementarea lor. E un prim pas spre normalitate. Pe 27 martie, facem Avrigul curat! Împreună!“

Reprezentanții Primăriei Avrig au subliniat că un oraș curat implică soluționarea unor probleme ca poluarea, colectarea și reciclarea deșeurilor, protejarea mediului înconjurător și acțiuni țintite pro-mediu. Pentru a promova campania de voluntariat, ei au creat și un eveniment pe Facebook, unde și-au anunțat interesul aproximativ 200 de persoane, însă rămâne de văzut dacă toți aceștia vor participa și în ziua de curățenie.

Voluntari din Săcădate

Implicarea socială și simțul civic merg mână în mână cu educația pentru viață. Asociația Vatra Satului Săcădate a răspuns „prezent“ la apel și s-a alăturat campaniei cu 15 voluntari.

„Asociația Vatra Satului Săcădate promovează cultura tradițională și valorile ei autentice, nu doar prin acțiuni de restaurare și conservare a vestigiilor trecutului, ci și prin păstrarea obiceiurilor socio-culturale ale locului, prin trezirea la viață a satului românesc. Încă din anul înființării 2015, asociația și-a fixat câteva direcții clare de acțiune: înființarea Casei Muzeale «Vatra Satului Săcădate», complex imobiliar ce reprezintă o gospodărie autentică românească de secol XIX. Clădirea, construită în anul 1826 și aflată într-o stare avansată de degradare, a fost supusă unor lucrări ample de restaurare. O altă direcție de acțiune o reprezintă organizarea de evenimente socio-culturale în spațiul acestui muzeu. Începând cu 2017, aici s-au organizat: șezători, seri de film, poezie și lectură, concerte de colinde și brunch-uri, prin care s-au promovat cultura și gastronomia locală.

Un alt aspect important urmărit de asociație este educația. În parteneriat cu Școala Gimnazială din Avrig, cu ONG-uri și cu voluntari specialiști (psihologi, actori, profesori) au fost organizate diferite activitati în care s-a urmărit stimularea creativității și a inteligenței emoționale a elevilor prin ateliere și jocuri tematice.

În anul 2019 și 2020 asociația a participat la Maratonul Internațional Sibiu cu două proiecte foarte importante pentru comunitate: o bibliotecă pentru copiii din sat realizată într-o sală de clasă oferită de școala din Săcădate, unde funcționează, începând cu luna octombrie 2019, un cerc de lectură la care participă tinerii din sat, precum și un teren multifuncțional cu vestiare și toalete pentru practicarea activităților sportive. În ambele situații, asociația a reușit să mobilizeze în mod exemplar un număr impresionant de alergători și susținători, reușind astfel să finalizeze proiectele propuse.

Viața la țară poate redeveni atractivă, dacă se asigură o infrastructură minimală pentru desfășurarea unor activități colective, culturale sau sportive. Schimbarea este posibilă dacă există voință colectivă!“, este de părere Anca Groza, președintele asociației.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura