A gătit, zilnic, pentru 600 de copii! L-a impresionat și pe chef Cătălin Scărlătescu, cu o rețetă inedită

Probabil că nu este casă în care cineva să nu se întrebe: eu ce să mai gătesc? Aflați că problema aceasta nu există în cazul unei doamne din Rășinari, care gătește pentru 600 de copii. În fiecare zi, arată Daniela Cîmpean, Președinta Consiliului Județean Sibiu, într-o postare pe pagina  de socializare.

Din spatele Căminului Cultural din centrul comunei răzbate un miros de legume proaspăt fierte, împletit cu cel de friptură. Urmându-l, ajungi la bucătăria căminului, loc în care doamna Cornelia Lungu, alături de colegele sale, prepară masa caldă pentru 607 copii din grădinițele și școlile Rășinariului. Numărul mesenilor diferă de la o zi la alta, în funcție de prezență, ajungând până la 620.“

„Astăzi avem supă de legume și piure cu friptură de mușchiuleț de pui. Este cea mai îndrăgită combinație”, spune doamna Cornelia în timp ce scoate din cuptor tava aburindă plină cu friptură.

Bucătăria sa ar putea fi lesne comparată cu un stup. Este un du-te-vino continuu, început dis-de-dimineață: „La ora 5 ne apucăm de curățat legume și punem ciorba la foc. Apoi, urmează felul doi. Întotdeauna folosim carne proaspătă pe care o cumpărăm de la un producător local. Și fructele le luăm tot din sat”.

Acesta este unul dintre secretele pe care bucătăresele din Rășinari le au atunci când gătesc pentru cei mici: evită carnea și semipreparatele congelate. „Când gătești pentru copii, dă pe răzătoare toate legumele din supă. Rădăcina de pătrunjel este esențială, iar aceasta, alături de morcov și țelină, vin rase și se combină foarte bine cu tăițeii. Și încă ceva: după ce fierbe, ceapa trebuie scoasă din supă”, mai spune doamna Cornelia care se apucă de umplut caserolele cu mâncare. Rând pe rând, fix 1.214 recipiente cu mâncare proaspătă sunt umplute. Cele mai multe vor rămâne în Rășinari, iar aproape 100 sunt duse la școala din cătunul Prislop.

Programul guvernamental „Masă sănătoasă”, cel care a luat locul fostei „Mese calde”, asigură o finanțare de 15 lei pentru masa zilnică a fiecărui elev. La Rășinari, programul funcționează foarte bine, copiii savurând fiecare porție. „Avem și cazuri în care, pentru unii copii, masa de la școală este singura mâncare gătită pe care o consumă. Porțiile sunt suficiente, diverse, proaspete și sănătoase”, spune prof. Daniela Secu, directoarea Școlii Gimnaziale „Octavian Goga”.

Feedback-ul este important pentru doamna Cornelia: „O colegă bucătăreasă are băiatul la școală și zilnic ne spune dacă lui și colegilor săi le-a plăcut mâncarea. Mai spune și ce și-ar dori pentru zilele următoare”.

Și dacă nu vă era prea clar ce preferă copii, aflați că topul este următorul: supă de pui, ciorbă de legume cu carne de pui, ciorbă de fasole boabe cu afumătură, piure de cartofi (musai cu unt și lapte din belșug), spanac cu ochiuri, orez cu legume, friptură de porc împănată cu morcov. „Nu dăm copiilor prăjeli. Carnea este fiartă sau preparată la cuptor. Este important să mănânce cât mai sănătos, iar la desert le dăm fructe de sezon. Acum au portocale, mandarine sau banane, însă toamna primesc mere proaspete, de Rășinari”.

Femeia care hrănește peste 600 de copii, participă și la diferite evenimente ale comunității, prilej cu care l-a avut la masă și pe cunoscutul bucătar Cătălin Scărlătescu, căruia i-a gătit o scoică.A rămas mirat când s-a trezit în farfurie cu bulzul ciobănesc căruia noi îi spunem „scoică”. Era îndesat cu brânză de munte, din aceea grasă. A mai cerut la pachet, pentru că i-a plăcut mult”, spune doamna Cornelia, care a mai desfătat papilele gustative ale echipei de la „România, te iubesc!”, condusă de Alex Dima.

Caserolele sunt deja încărcate în cutiile termice și, în scurt timp, vor ajunge la copii. Pe lângă ingrediente, mâncarea conține și o parte din sufletul celor care au gătit-o: „Sunt două feluri de bucătari pe lumea asta: cei care fac mâncarea după rețetă și cei care o fac din ce au dar adaugă suflet”.

Cornelia Lungu îi este recunoscătoare Celui de Sus pentru cele două fiice ale sale care, la rândul lor, i-au îmbogățit familia cu cinci nepoți. Este comoara sa cea mai de preț și-și dorește doar sănătate pentru a o putea veghea. „M-ați prins în penultima zi de activitate. Rămân în pensie, vreau să petrec cât mai mult timp cu nepoții. Aici, la bucătărie, rămâne o echipă minunată”.
Totuși, doamna Cornelia nu va dispărea complet din peisajul gastronomic al Rășinariului întrucât, alături de fiica sa Carmen, este sufletul, dar și gustul, „Zilei Vărzarului”, celebra plăcintă cu urdă și mărar căreia localnicii i-au dedicat un festival organizat de 1 iunie, taman de Ziua Copilului.

Așadar, când întrebarea „eu ce să mai gătesc azi” revine obsesiv în casa dumneavoastră, gândiți-vă că există o școală unde o mână de femei trudesc de cu zori pentru ca peste 600 de guri pofticioase și vesele să se înfrupte din bunătăți proaspete și sănătoase, mai ales că întotdeauna copiii sunt cei mai exigenți jurați.

Iar în acest caz, școala cu pricina se află în comuna Rășinari a județului Sibiu, cel cu oameni și locuri de poveste!” spune Daniela Cîmpean în încheierea postării.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura