. Doi dintre ei au fost vaccinaţi în maternitatea Mediaş şi doi la maternitatea Sibiu. Aceşti patru copii nu au necesitat intervenţii speciale, doar la doi dintre ei s-a făcut o mică intervenţie chirurgicală locală, pentru a evacua abcesul format la nivelul ganglionilor axilari”, a precizat Georgeta Marga, şefa compatimentului de supraveghere epidemiologică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu.
Măsură temporară
Ministerul Sănătăţii a promis că va face public evoluţia situaţiei şi informează că sistarea vaccinării este o măsură luată pe o perioadă limitată, care nu prezintă risc asupra sănătăţii publice. „Am luat această decizie nu pentru că avem suspiciuni asupra vaccinului pe care îl avem la dispoziţie, ci pentru că dorim să asigurăm populaţiei date clare şi corecte, astfel încât să nu existe suspiciuni pe această temă. Am solicitat expertiză independentă, nu din lipsă de încredere în competenţa profesională a specialiştilor noştri, ci pentru o totală transparenţă şi pentru a stopa speculaţiile care pot pune în pericol întregul calendar de vaccinare în detrimentrul copiilor şi al evoluţiei sănătăţii publice în România”, susţine ministrul Raed Arafat.
Pe primul loc în UE
Vaccinul anti-TBC este inclus în calendarul naţonal de imunizare al ministerului şi este gratuit, putând fi administrat până la 10 luni. Medicii recomandă însă vaccinul încă din primele luni de viaţă, în condiţiile în care Romania se situează pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul cazurilor de TBC, anual fiind diagnosticaţi 30.000 de români cu această afecţiune.
2.359
de nou-născuţi au fost vaccinaţi la Spitalul Judeţean în 2012