”Dreptul la proprietate” – proiectul care îi ajută pe romi să obţină acte de proprietate

200 de romi din Moşna au participat astăzi la prezentarea publică a proiectului cu finanţare nerambursabilă „Dreptul la proprietate”, finanţat în cadrul programului guvernamental „Anul participării şi responsabilizării cetăţenilor” derulat de Agenţia Naţională pentru romi. La prezentarea care a avut loc in Căminul cultural din Moşna au participat: Daniel Vasile, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Vasile Duca, consilier judeţean, Eugen Roba, primarul comunei Moşna.
„Este unul dintre cele mai importante proiecte pe care le realizează Agenţia Naţională pentru romi la nivelul întregii ţări. În judeţul Sibiu este al doilea proiect, după cel de la Iacobeni şi se desfăşoară în două localităţi cu o pondere însemnată a populaţiei rome. Este un proiect important pentru că oferă posibilitatea localnicilor să obţină acte de proprietate şi doar aşa vor avea acces la educaţie, asistenţă socială, locuri de muncă, la un trai mai bun. Am încrederea că proiectul va continua şi anul viitor şi în alte localităţi din judeţul Sibiu”, a declarat Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.
Obiectivul general al proiectului constă în creşterea calităţii locuirii şi asigurarea drepturilor cetăţeneşti pentru 200 de imobile în care locuiesc cetăţeni aparţinând minorităţii rome.Printreobiectivele specifice se numără identificarea gospodăriilor care nu deţin acte de proprietate aparţinând comunei Moşna, întăbularea a 200 de proprietăţi, realizarea unui parteneriat activ între structurile publice locale şi organizaţiile nonguvernamentale pentru legalizarea aşezărilor în care locuiesc preponderent membrii minorităţii romilor şi crearea bazei de date cu familiile de etnie romă care nu au acte de proprietate din comuna Moşna.
Grupul ţintă al proiectului este selectat din cadrul populaţiei de etnie romă cu risc de marginalizare socială, lipsa actelor de proprietate fiind o cauză a imposibilităţii de a beneficia de drepturile cetăţenilor europeni, la educaţie, la servicii sociale, medicale.
Proiectul va fi finalizat la începutul lunii decembrie. Valoarea lui este de 185.600 lei cu TVA inclus, din care contribuţia proprie a Consiliului Judeţean este de 37.120 lei, iar contribuţia Agenţiei Naţionale pentru Romi este de 148.480 lei.
În județul Sibiu proiectul este derulat de Consiliul Judeţean Sibiu, în calitate de solicitant, în parteneriat cu Primăria comunei Moşna şi Asociaţia pentru Dezvoltarea Economiei Sociale Fuiorul de Lână.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura