Asociația Municipiilor din România (AMR), condusă de Emil Boc, a schițat un proiect de lege care vizează „unificarea voluntară” a municipiilor cu UAT-urile limitrofe.
Pentru a putea unifica municipiile cu unitățile administrativ-teritoriale limitrofe trebuie făcut primul pas – modificarea Codului Administrativ ca să fie prevăzută această „unificare administrativă voluntară”, potrivit hotnews.ro.
În cazul în care acele localități și municipii chiar se unifică, primarii UAT-urilor limitrofe devin viceprimari ai noii entități. La conducerea acestei noi „entități” se va așeza primarul localității cu rang mai mare, adică primarul municipiului.
Pasul al doilea este punerea în practică, iar în prezent există două variante în care s-ar putea face acest lucru și ambele pornesc de la un referendum local.
O variantă a unificării este ca localitățile care s-au unit cu municipiul să se transforme în sectoare ale acestuia, potrivit sursei citate.
Varianta 1
Referendum local -> Hotărâri ale consiliilor locale -> Proiect de lege privind reorganizarea administrativă a UAT-urilor componente, inițiat de MDLPA
Varianta 2
Referendum local -> Hotărâri ale consiliilor locale -> Proiect de lege privind reorganizarea administrativă a UAT-urilor componente, inițiat de MDLPA. Aplicarea prevederilor art. 100 alin. (2) și (4) din Codul administrativ, privind crearea la nivelul municipiilor de subdiviziuni administrativ teritoriale. Aceasta ar presupune ca la nivelul fiecărui municipiu și comună/comune care doresc/realizează referendum, să se promoveze o lege specială prin care comunele/orașele care s-au unit cu municipiul pot deveni sectoare ale acestuia cu toate atribuțiile prevăzute în legea de reorganizare.
De ce e necesară unificarea?
În document există explicații pentru necesitatea unificării municipiilor din România cu localitățile limitrofe.
„Urmare a evoluției municipiilor și transformării lor în adevărate centre de dezvoltare, relațiile dintre acestea și celelalte UAT din zona periurbană au devenit din ce în ce mai strânse. Pe de o parte, municipiile au nevoie de un spațiu mai larg pentru dezvoltare și, în același timp ,ele au capacitatea financiară, tehnică și dispun de resurse umane pentru a asigura serviciile publice necesare unei locuiri la nivel european în întreaga zonă de influență.
Pornind de la această necesitate, în ultimii 10-15 ani, în jurul municipiilor, în mod deosebit a celor reședință de județ, s-au înființat zone metropolitane având ca scop dezvoltarea infrastructurilor și a obiectivelor de dezvoltare de interes comun.
În cadrul zonelor metropolitane, autoritățile deliberative și executive de la nivelul fiecărui UAT component își păstrează autonomia locală în condițiile legii. Aceasta a condus la o serie de disfuncționalități în activitatea zonelor metropolitane, în mod deosebit legate de luarea deciziilor, precum și de interes, uneori diferit față de realizarea unor lucrări, precum și de prestarea unor servicii publice comune la nivelul zonei respective”, se arata în prezentarea documentului.