Un grup de gospodării din Avrig, ai cărei membri au reuşit să economisească peste 20% din energie, prin simpla modificare a obiceiurilor de consum, este câştigătorul din România al primei etape a proiectului „Comunităţi eficiente”, coordonat în ţara noastră de Agenţia Locală a Energiei Alba şi implementat de parteneri din 16 ţări. În „Pariul pentru economia de energie” s-au înscris 16 grupuri din Alba Iulia, Aiud, Baia Mare, Avrig şi Sighişoara, zece dintre acestea îndeplinindu-şi ţinta de peste 9% economie de energie. Gospodăriile din România implicate în proiect au economisit peste 150.000 de kilowaţi/oră, adică s-a evitat emiterea a aproximativ 32 de tone de CO2, a anunţat ieri Florin Andronescu, directorul ALEA.
Soluţii simple
Cei înscrişi în proiect şi-au urmărit săptămânal contoarele, primind sfaturi din partea ALEA despre modalităţile simple de economisire a energiei, prin care facturile se pot micşora fără scăderea gradului de confort. De exemplu, un televizor lăsat în stand-by în loc să fie oprit de la butonul principal consumă aproximativ 40% din total, în orele în care nu se uită nimeni.
Propunere inedită
În România, cheltuielile pentru consumul de energie în locuinţe sunt ridicate în raport cu câştigul lunar mediu al oamenilor, din cauza echipamentelor învechite şi a lipsei de cunoştinţe legate de economisire. Acest proiect a fost propus de ALEA tocmai pentru a produce o schimbare în comportamentul consumatorilor de energie, a subliniat Andronescu. „Comunităţi eficiente” se bazează pe ideea de economisire a energiei sub forma unui pariu între administraţiile locale ale unor oraşe şi cetăţeni, prin care aceştia din urmă trebuie să îşi reducă consumurile de energie cu 9%.