Sibienii pasionați de cunoaşterea naturii, educaţie prin natură, protecţia mediului, alături de specialişti din domeniul socio-pedagogic, dar și copiii proveniți din familii defavorizate au participat la o serie de seminarii și evenimente în urma cărora au învățat ce înseamnă permacultura și biometica și cum le pot integra în viața lor de zi cu zi.
În perioada iunie-august, Parohia Evanghelică C.A. Sibiu, în cadrul programului „Guşteriţa Verde – Centrul de Educaţie Nonformală pentru Mediu“, a susținut desfășurarea proiectului „Natura ne învață”, cofinanțat de municipalitatea sibiană. „Tema cunoaşterii naturii, a protecției mediului este tot mai prezentă în societatea actuală și este cunoscut faptul că o schimbare pe termen lung trebuie să includă obligatoriu și aspectul educației. Prin diferitele evenimente prevăzute în proiect, ne propunem să contribuim la această schimbare prin metode inovative care pot fi transmise generațiilor următoare. Copiii proveniți din medii defavorizate sunt cei care necesită în primul rând o atenție deosebită și o abordare diferită a educației, astfel ca ei să obțină nu numai o îmbogățire a cunoștințelor în domenii noi, dar pot, de asemenea, aplica acestea în viața de zi cu zi“, arată dr. Elfriede Dörr, manager de proiect.
Specialişti la Sibiu
Evenimentele s-au adresat în special persoanelor care lucrează în domeniul social-pedagogic și, în egală măsură, copiilor proveniți din medii defavorizate. Florin Baci și Tudor Petruțiu, specialiști din cadrul Asociației Române de Permacultură, au susținut un seminar în cadrul căruia socio-pedagogii participanți au putut afla informații inovative despre cultura permanentă, cunoștințe care pot fi încorporate și puse în aplicare în viitoare proiecte educaționale. De asemenea, pentru prima dată la Sibiu a avut loc un seminar de biomimetică susținut de specialistul Codrin Kruijne, membru al BiomimicryNL Foundation din Olanda, lector la Universitatea Utrecht. Biomimetica este o știință tânără și inovativă care adaptează elemente ale naturii în vederea rezolvării unor probleme moderne. Participanții la seminar au învățat cum pot aplica și încorpora metodele inovative dobândite atât în activitățile pe care le desfășoară cu copiii, cât și în alte proiecte educaționale benefice întregului sistem de educație al orașului Sibiu.
Ajutor pentru copiii defavorizaţi
În cadrul proiectului au fost organizate si evenimente destinate în special copiilor proveniți din medii defavorizate cu vârste între 6-12 ani, respectiv 12-18 ani. Pentru prima dată, copiii din cadrul organizațiilor Centrul de Zi „Casa Deschisă”, „Comunitatea Măceşului” – Proiectul Roma din Guşteriţa, A.R.A.P.A.M.E.S.U. și Elijah au participat împreună la aceste evenimente. Pe parcursul Olimpiadei Jocurilor, ei au luat parte la activități clasificate pe cele cinci simțuri, cu componente de protecție a naturii și a mediului înconjurător. Unul din cele mai de succes evenimente ale proiectului a fost Târgul de Meserii, care a oferit copiilor proveniți din medii defavorizate şansa de a practica şi învăţa meserii tradiționale precum grădinarit, coafură, masaj reflexoterapie, sculptură, dar şi meserii artistice, precum muzică şi teatru. (M.L.)