Semnal de alarmă: este responsabilitatea noastră să educăm, să înțelegem și să sprijinim persoanele cu autism

În data de 2 aprilie, întreaga lume celebrează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, o ocazie importantă de a aduce în prim-plan realitățile cu care se confruntă persoanele cu autism și familiile acestora. Această zi nu este doar un moment de reflecție, ci și un apel la acțiune pentru creșterea înțelegerii și acceptării în societate.

Sursa foto: Mesagerul de Sibiu

Ce este autismul?

Dr. Teodor Mihail Pădurean, managerul UCOS, ne-a oferit o explicație detaliată despre această afecțiune: „Autismul este o boală caracterizată de scăderea capacității de a interacționa pe plan social și de a comunica, de comportament stereotip și repetitiv cu simptome ce se manifestă de obicei înaintea vârstei de 3 ani. O estimare moderată a predominației autismului este de aproximativ 2/82 (studii 2024).” Conform doctorului, efectele pe termen lung ale autismului variază în funcție de severitatea simptomelor și de cât de repede se începe terapia. Autismul reprezintă cea mai severă formă de tulburare a dezvoltării, afectând capacitatea individului de a interacționa cu ceilalți. Cercetările recente indică faptul că o intervenție timpurie în comportamentul pacientului poate juca un rol esențial în tratamentul autismului.

Fundația UCOS, speranța copiilor cu autism

Fundația „Un Copil, O Speranță”, oferă terapii atât copiilor cu handicap psiho-neuro-motor, cât și copiilor cu afecțiuni din spectrul autist. Centrul de zi CALEIDOSCOP este specializat în terapiile de recuperare dedicate copiilor TSA. CALEIDOSCOP are o capacitate de 80 de copii, în care se oferă servicii de recuperare/reabilitare, stimulare, educare, consiliere și suport atât pentru copii cât şi pentru familiile acestora. Fiecare copil are un program individual și personalizat de interventie (PPI). Activitatea de stimulare şi recuperare/abilitare realizată în cadrul centrului de zi este structurată pe patru arii de dezvoltare, şi anume: aria de dezvoltare fizică, motorie: obiectivul central/global este dezvoltarea mişcării; aria de dezvoltare perceptivă: obiectivul central este dezvoltarea percepţiei motorii şi a conştientizării senzoriale; aria de dezvoltare intelectuală: obiectivul central este formarea abilităţilor cognitive şi dezvoltarea abilităţilor de comunicare; aria de dezvoltare personală şi socială: obiectivul central este obţinerea independenţei copilului într-un mediu cât mai puţin restrictiv posibil. Fiecare copil este evaluat semestrial și se întocmește o grilă care permite luarea deciziilor de intervenție ulterioară.

Pentru integrarea socială, scolară și ulterior profesională, copiii cu autism au nevoie de intervenții de abilitare, recuperare și terapie adaptată, dar și de un sprijin constant din partea instituțiilor și comunității. Pentru educație, susținere și acompaniere în vederea integrării sociale și școlare părinții copiilor cu nevoi speciale de vârstă mică, din familii, neinstitutionalizati, nu au nici o instituție de stat căreia sa se poată adresa. Asistenţa de specialitate pentru copiii afecțiuni din spectrul TA aflați în familie este limitată la recuperarea și stimularea oferite de către Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Sibiu, iar locurile sunt insuficiente pentru a răspunde întregii nevoi.

Prin educație, sensibilizare și schimbarea atitudinii, putem construi o lume în care diferențele sunt acceptate, iar persoanele cu autism pot trăi o viață plină de oportunități, fără teama de a fi judecate sau respinse. Nu este suficient doar să înțelegem autismul; este imperativ să acționăm în mod concret pentru a încuraja acceptarea și integrarea în comunitate. Oamenii din jurul copiilor și adulților cu autism pot avea reacții negative din cauza lipsei de informare, iar acest comportament poate face mai mult rău decât bine. Privirile critice, comentariile jignitoare sau evitarea persoanelor cu autism nu fac decât să întărească izolarea lor și să îngreuneze integrarea acestora în societate. Este un moment crucial pentru a trage un semnal de alarmă: este responsabilitatea noastră să educăm, să înțelegem și să sprijinim persoanele cu autism.

Tags: , ,

Comments are closed.