98 de lei pe lună pentru copiii nimănui

Arhiepiscopia Sibiului a încheiat un parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu. Astfel, fiecare familie care va lua acasă un copil abandonat va primi lunar un stimulent financiar de 98 de lei.

Şase copii se află, în prezent, abandonaţi în spitalele din judeţul Sibiu, însă numărul acestora variază de la o zi la alta. Peste 30 de cereri pentru plasament au fost înregistrate la DGASPC Sibiu de la începutul anului şi doar 21 au fost rezolvate, în condiţiile în care plasamentul este doar o măsură cu caracter temporar.

 

Proiect social

 

Pentru a preveni înmulţirea acestor cazuri, mitropolitul Laurenţiu Streza s-a gândit la un parteneriat cu instituţia sibiană. Mai exact, începând din această săptămână, preoţii din toate parohiile judeţului vor face apel la enoriaşi pentru a lua în grijă unul dintre copiii abandonaţi. „Rolul bisericii este şi unul social, dovadă că în cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Române se derulează în prezent 767 de proiecte şi programe sociale. Aşa şi noi, la Sibiu, am decis să ajutăm copiii aflaţi în dificultate şi să ne implicăm activ în ajutorarea lor, indiferent din ce motiv au fost abandonaţi. În prezent, se începe cu transmiterea mesajului, iar totul va culmina cu prima duminică după data de 1 iunie, care este dedicată părinţilor şi copiilor, când vom trimite o scrisoare tuturor parohiilor. Avem nevoie de oameni devotaţi, care să nu-i părăsească după o lună, două. În acest fel, nu mai aşteptăm luni de zile pentru ca aceşti copii să fie toleraţi în spitale, unde şi aşa perioada de spitalizare este limitată“, explică ÎPS Laurenţiu. Totodată, Mitropolia are în derulare în proiect dedicat tinerilor care părăsesc centrele de plasament, în încercarea de a-i ajuta să-şi găsească un loc de muncă.

 

Abandonul, o eternă problemă

 

În judeţul Sibiu, numărul copiiilor abandonaţi este în creştere, principala cauză fiind sărăcia din familii. „Şase copii sunt abandonaţi în spitalele din Mediaş şi Sibiu, după ce, de la începutul anului, alţi doi au fost preluaţi din spitale, în sistemul de protecţie. În cadrul parteneriatului încheiat, ne referim însă şi la copiii lăsaţi în grija statului, pentru că dorim ca aceşti copii să nu mai fie protejaţi în centre de plasament, ci în familii, unde să beneficieze de o dezvoltare fizică şi psihică normală. Nu e vorba de asistenţi maternali, ci dorim să-i dăm în plasament familial“, a precizat Mihaela Tolciu, directorul executiv al DGASPC Sibiu.

 

Condiţii pentru cei interesaţi

 

Familiile care doresc să ia în grijă un copil trebuie să aibă domiciliul în România, să nu fi avut probleme cu legea şi să depună o cerere în urma căreia se va face o evaluare. De asemenea, se va ţine cont şi de principiul proximităţii, de cât de aproape locuieşte familia de plasament de familia naturală a copilului, însă nu este o condiţii eliminatorie. În urma acestor demersuri, reprezentanţii serviciilor locale de Asistenţă Socială vor face evaluarea necesară şi vor solicita recomandări şi de la parohia de care apaţine familia respectivă. Suma acordată pentru fiecare familie care ia în grijă un copil este de 98 de lei.

 

Se caută asistenţi maternali

 

DGASPC Sibiu a lansat şi campania de recrutare şi angajare de asistenţi maternali profesionişti. Condiţiile sunt ca persoana respectivă să aibă cel puţin 10 clase, să fie dispusă să primească în plasament minim doi copii în vârstă de până la 2 ani şi să aibă o cameră specială pentru aceştia. Asistenţii sunt evaluaţi periodic, o dată la şase luni, iar conform noii legi a adopţiei, după evaluare, timp de un an, dacă familia naturală şi rudele până la gradul IV ale copilului nu pot fi găsite sau nu doresc să păstreze legătura, copilul devine adoptabil.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura