Codul Muncii, spaima patronilor

Parlamentarii nu au printre prioritățile lor modificările care vizează Codul Muncii.

Reprezentanţi ai patronilor din România cer parlamentarilor să respingă o serie de propuneri de modificare a Codului muncii, care au trecut, fără dezbatere, de Senat.

Propunerile sunt acum la Camera Deputaților, însă aleșii nu doar că nu au auzit de aceste modificări, dar nici măcar nu știu că a trecut tacit de Senat. Săptămâna viitoare se va organiza la nivelul grupului PNL o dezbatere cu angajatori în ceea ce privește unele propuneri de modificare a Codului Muncii.

Un proiect de lege de care se tem şi parlamentarii

Printre altele, patronii se tem că nu vor mai putea decide ei singuri obiectivele de performanţă ale salariaţilor. Majorarea salariului minim pe economie, reintroducerea contractului colectiv de muncă la nivel naţional şi eliminarea clauzelor de neconcurență după terminarea raportului de muncă sunt câteva puncte care îi nemulţumesc pe patroni. Iniţiativa legislativă are, însă, un argument tare pentru parlamentari: este iniţiată de 130.000 de cetăţeni cu drept de vot, sub umbrela Blocului Naţional Sindical (BNS), a doua cea mai mare confederaţie din ţară.

Proiectul de lege de modificare a Codului muncii, introdus de BNS prin iniţiativa cetăţenească, a trecut fără dezbatere de Senat, fără să existe nici măcar un raport al Comisiei pentru muncă. Textul, adoptat tacit în 2 septembrie, a apucat să primească doar avize: negativ de la Comisia juridică şi favorabil de la cea pentru drepturile omului.

Aşa a ajuns iniţiativa la Camera Deputaţilor, care este for decizional și unde vor avea loc discuții în cursul săptămânii viitoare.

Nici opoziția nu a auzit de proiect

Nici deputații opoziției care urmează să dea un vot în acest sens nu au auzit de aceste modificări. “Nu știu despre ce propuneri este vorba exact, însă consider că unele modificări la Codul Muncii ar trebui făcute, pentru echilibrare. Până acum sau mai bine zis acum este avantajat angajatorul, în defavoarea angajatului. Nu am discutat la nivel de grup, dar în ce mă privește pe mine personal, mi se pare că acum este ușor balansat înspre angajator. Pe de altă parte, este suficient de deschis și pentru angajat. Eu de exemplu, am un cui împotriva salariului minim, nu cred că ar trebui impus un barem, deci nu susțin această propunere. În ce privește contractul de muncă, nu sunt adeptul acestui acord unic între patronate și sindicate la nivel național”, a spus deputatul PNL Radu Zlati.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura