Războaiele comisarului Ivancea continuă! IPJ Sibiu, condus de inspectorul șef Tiberiu Ivancea, a pierdut bătălia cu Bogdan Drașoveanu. Ivancea l-a luat acum în vizor pe Marian Răduinea, pentru postările acestuia de pe Facebook, iar Răduinea contraatacă.
La începutul lunii noiembrie, comisarul Tiberiu Ivancea, șeful IPJ Sibiu, l-a chemat în judecată pe subordonatul său, agentul Marian Răduinea. Acesta din urmă a devenit cunoscut după ce a sancţionat contravențional mai multe nume grele din judeţ. Chiar cu un astfel de prilej, presa a relatat că Ivancea i-ar fi spus unui agent de la Circulaţie care îi luase permisul primarului urmărit penal al comunei Şelimbăr: „îţi vine să ţi-o freci când iei un permis cu greutate?”. Tocmai polițistului Răduinea i se adresa șeful IPJ.
Omul-instituție
În acţiunea sa, comisarul Ivancea i-a pus în vedere instanţei că are calitatea de poliţist şi este şeful Inspectoratului de Poliţie al judeţului Sibiu. „Având în vedere funcţia publică pe care o deţin, consider că afectarea imaginii publice pe care o deţin și a reputaţei conturează negativ autoritatea privind conducerea instituţiei, caracteristică necesară pentru conducerea forţelor publice de aplicare a legii”, a subliniat Ivancea. De asemenea, considerându-se lezat de postările de pe acest grup secret de Facebook, Ivancea cere ca numele său să nu mai fie folosit în postări, precum și repararea prejudiciului moral cauzat, odată cu obligarea lui Răduinea la plata cheltuielilor de judecată.
Acum, în mod surprinzător, Ivancea nu a dorit să ne ofere niciun punct de vedere. „La solicitarea dvs. adresată Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, vă comunicăm faptul că primele cinci puncte ale solicitării nu fac obiectul informațiilor cu caracter public aflate în competența Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, conform Legii 544/2001“, ne-a transmis purtătorul său de cuvânt.
Tentative de intimidare
Poliţistul Marian Răduinea susţine că şeful său încearcă să-l intimideze. „Acțiunea sa este o formă clară de cenzură şi de îngrădire a dreptului la liberă exprimare. Chiar în aceste zile a declanşat o cercetare disciplinară şi un ofițer delegat de dânsul audiază membri din grupul respectiv, tocmai pentru a-şi procura probe în favoarea sa, motiv pentru care am depus o plângere penală pentru infracțiunea de abuz în serviciu şi am adus la cunoştință conducerii MAI despre modul în care dl. Ivancea se foloseşte de funcția sa în scopuri personale. Nu am denigrat sau jignit pe nimeni, dimpotrivă, am prezentat obiectiv adevărul şi situația actuală, reală, chiar dacă acestea nu convin. Aspectele au caracter informativ, prezintă interes şi îşi găsesc suport faptic şi probatoriu, multe având ca bază chiar știri publicate în presă, care analizează fapte nedemne de funcția publică, pe care le-am prezentat în virtutea capacității şi datoriei de exprimare. Am constatat că, în acțiune, dl. Ivancea îşi confundă şi îşi identifică imaginea persoanei proprii cu funcția publică, funcție pe care o foloseşte contrar scopului şi în mod necorespunzător. Nu recunoaşte şi nu dă valoare şi eficiență diversității şi liberei circulații a ideilor, chiar dacă nu îi sunt pe plac, neasumându-și conceptul de greșeală şi nu utilizează aceste opinii liber exprimate în scopul reglementării deficiențelor şi disfuncționalităților vădit existente în cadrul instituției pe care o conduce, ci dorește suprimarea dreptului la liberă exprimare şi sancționarea mea cu orice preț”, a precizat Răduinea, pentru Mesagerul de Sibiu.
MARIAN RĂDUINEA | polițist: „Acțiunea în instanță a dlui Ivancea, făcută în nume propriu, dar folosindu-se de funcția pe care o deține, este o încercare de intimidare a mea şi de a mă face să nu mai expun public o serie de abuzuri şi posibile fapte penale ale acestuia. Postările de pe Facebook l-au deranjat, întrucât au fost aduse la cunoştința I.G.P.R., fapte care, probabil, urmează să facă obiectul unor cercetări interne şi chiar penale.“
IPJ și IGPR au pierdut bătălia în instanță cu Drașoveanu
De câteva zile, Curtea de Apel Alba-Iulia i-a dat câştig de cauză fostului şef al Serviciului Investigații Criminale din IPJ Sibiu, Bogdan Draşoveanu. Acesta a fost sancţionat pe data de 25 aprilie 2016, de Consiliul de Disciplină, fiind găsit vinovat de „abateri disciplinare necorespunzătoare în familie”, şi trecut într-o funcţie inferioară. Astfel, comisarul Draşoveanu a fost mutat la o secţie de poliţie. La acea vreme, potrivit presei, comisia a propus ca sancțiune pentru Bogdan Drașoveanu doar mustrare, însă „şeful de inspectorat, în persoana comisarului şef Ivancea, apreciind gravitatea faptei comise, a dispus aplicarea sancţiunii disciplinare de trecere în funcţia de ofiţer specialist I”. Abaterile disciplinare care i se imputau poliţistului Draşoveanu nu priveau altceva, de fapt, decât divorțul acestuia. Ţinem să precizăm că poliţistul Draşoveanu nu era cunoscut de colegi ca un personaj violent, dimpotrivă, este cunoscut ca un om echilibrat şi un foarte bun profesionist, fiind apreciat cu calificative maxime. Pentru activitatea din anul precedent declanșării conflictului, fusese propus pentru o recompensă de 50 la sută din salariul funcției de bază, potrivit adresei nr. 37383 din 18.12.2015 înaintată la IGPR. Colegii din Poliţia Sibiu spun că, între cei doi ofițeri, a fost chiar o relaţie de prietenie până la divorţul lui Draşoveanu. „Am avut încredere în justiție și iată că s-a făcut, în sfârșit, dreptate, după doi ani de stres și peri albi“, a declarat comisarul Draşoveanu, pentru Mesagerul de Sibiu. „Încă nu am primit motivarea sentinței, însă cert este că rămâne definitivă sentința dată de instanța de fond, Tribunalul Sibiu. Urmează să fiu repus la conducerea Serviciului Investigații Criminale și să primesc toate diferențele de drepturi salariale, după care îmi voi recupera și cheltuielile de judecată“. Despre divorțul care a declanșat conflictul, comisarul spune că „s-a rezolvat amiabil”. „Cercetarea care mi s-a făcut a fost un simulacru“, a mai precizat ofițerul.
Este greu, însă, de stabilit cine va suporta prejudiciul. Instanţa va obliga IPJ Sibiu și IGPR să achite banii pe care comisarul Draşoveanu i-a pierdut în aceşti ani. În mod firesc, o altă cercetare ar putea stabili cine a impus, în mod nelegal, sancţionarea acestuia. „Referitor la ultimul punct al solicitării (n.r. cu privire la despăgubirile în cazul comisarului Bogdan Drașoveanu), facem precizarea că, la nivelul Inspectoratului de Poliție al Jud. Sibiu vor fi dispuse măsuri conform deciziei instanței de judecată“, se arată în răspunsul primit de la IPJ.
Ascensiune
Avansat comandant al Poliţiei Sibiu de pe funcţia de şef al temutului „Doi şi-un sfert”, comisarul şef Tiberiu Ivancea a intrat repede în atenţia presei, devenind cunoscut în toată țara odată cu uciderea puiului de urs din Sibiu. Aparent fără legătură, Ivancea a fost schimbat de la comanda IPJ Sibiu pe o funcţie de adjunct în cadrul Direcţiei Investigaţii Criminale din cadrul IGPR. Recent, el a revenit la comanda IPJ, iar scandalurile nu au contenit să apară.
Ovidiu SCUTELNICU
ce articol de macao partinitor cu Raduinea si anti Invancea. Normal cand ziaristul Scutelnicu isi petrece noptile de petrecere cu Raduinea…..
Stii muzica omu-i omu si porcu porc….tot asa si ivancea